Covab-studenten mogen studieleningen nemen bij NOB

1 Alle Covab studenten mogen nu ook lenen bij NOBHet Elsje Finck- Sanichar College Covab heeft op 29 juli 2016 een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). De bank is de beheerder van het Studie Financieringsfonds. Alle Covab-studenten op elk niveau zijn hiermee gegarandeerd van het lenen van het inschrijfgeld en het collegegeld en kunnen elke maand beschikken over maximaal SRD 875. Vier procent rente is op dit moment in Suriname de goedkoopste mogelijkheid om te lenen. Met een gemiddeld eindcijfer van 7.5 krijgen studenten een prestatiebeurs in de vorm van rentekorting. Als men in een keer in de normale studietijd afstudeert, krijgt men 100% korting op de rente. De voorwaarden zijn: het beschikken over een Surinaamse nationaliteit en na de studie in Suriname blijven werken. De studenten mochten zich sinds gisteren al aanmelden bij NOB voor hun leningen.
On the job training
De vraag naar goed opgeleide krachten is groot. Door de jaren heen zijn er gecumuleerde tekorten ontstaan aan arbeidskrachten in de gezondheidszorg, omdat de zorginstellingen alleen hun nodige krachten lieten opleiden. Tevens hadden jongeren financieel onvoldoende mogelijkheden om te studeren. Met deze stap komt er volgens NOB-directeur Wonnie Boedhoe een enorme spin-off in de kosten van de gezondheidssector. Voorheen moesten de mensen eerst in dienst van een ziekenhuis zijn en daarna naar een opleiding gaan. In principe creëert de NOB in samenwerking met Covab met deze on the job training vanaf het allerlaagste niveau in de verpleging gratis arbeid in de vorm van stagiaires voor alle ziekenhuizen en zorginstellingen. “De impact is enorm. Alle studenten kunnen bij ons een lening aanvragen. Men is niet verplicht. Ouders mogen ook zelf financieren. In deze wordt direct de mogelijkheid gecreëerd dat een student in de verpleging op het allerlaagste niveau, met een lening van de NOB zijn studie kan aanvangen”, stelt Boedhoe. Het prettige ervan wordt dat men in hetzelfde traject door kan studeren tot het einde van het hbo-niveau.
Motivatie studenten
Op zo een manier komen aan geld kan volgens Covab-directeur Angele Wallerlei-Kumbangsila de studenten motiveren om te kiezen voor een opleiding in de zorg. Meer nog kan het hen motiveren om de opleiding af te maken. Er wordt door de Staat geïnvesteerd in het Covab middels subsidies. “Wij willen niet dat belastingmiddelen verloren gaan. Je merkt dat men wil studeren, maar dit soort economische omstandigheden zijn uitdagend voor jonge mensen”, stelt de Covab-directeur.

Wijziging staatsbesluit

Het eerste gesprek om dit moment te bereiken, is al een paar jaren terug gevoerd.
Op dat moment waren de hogere beroepsopleidingen (hbo) geen probleem. De middelbare beroepsopleidingen (mbo) waren wel een probleem, omdat bij staatsbesluit alleen studenten van de Anton de Kom Universiteit en het Instituut voor Opleiding van Leraren toegang hadden tot het fonds. Vanaf januari 2015 is het staatsbesluit gewijzigd en kan NOB alle hbo-opleidingen bedienen. Bij de wijziging is volgens Boedhoe in één keer mbo meegenomen. “De vraag was: hoe doe je die stap. Wij hebben in Covab een partner gevonden. Dit is onze eerste stap om mbo- studenten ook te kunnen voorzien van een lening. Hiermee wordt het staatsbesluit geïmplementeerd”, legt Boedhoe uit. “Het voordeel naar Covab ook is dat het college nu zonder zorgen de opleidingen met collegegeld kan aanbieden. De organisatie is verzekerd van haar inkomsten. Covab heeft een kwalitatief goed geaccrediteerde opleiding. Het gevolg hiervan is wel dat binnen een oogwenk de mensen met hun diploma vertrekken naar het buitenland en wij genieten dan niet van de mensen die wij hebben opgeleid”, aldus Boedhoe.

Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!