Stichting Gevallen Helden herdenkt 114 jaar massaslachting Marienburg

Op zaterdag 30 juli aanstaande is het precies 114 jaar geleden dat 16 contractarbeiders door het toenmalige koloniaal leger doodgeschoten werden op de suikerplantage Marienburg. De Stichting Gevallen Helden1902 wil onder de aandacht van de gemeenschap brengen dat op deze ‘zwarte’ dag in onze historie het monument op het Plein van 30 juli 1902 toegankelijk is voor een ieder die op hun eigen wijze deze dramatische en historische gebeurtenis wil herdenken.
Volgens Radjoe Bhikharie, tweede secretaris van de stichting, zal volgend jaar bij de herdenking van 115 jaar een beeltenis onthuld worden waarbij deze dramatische gebeurtenis visueel zal worden uitgebeeld. De voorbereidingen hiervoor zijn reeds getroffen en zal in het kader daarvan op zaterdag 30 juli door de stichting de eerste steen worden gelegd van het platform, waarop dit beeltenis komt te staan. De arbeiders kwamen in verzet tegen uitbuiting en onderdrukking. Deze rechtvaardige strijd tegen onrecht en hun uitzichtloze situatie heeft het leven gekost aan 16 weerloze personen, die op meedogenloze wijze werden doodgeschoten door het koloniaal leger.
De plantagedirecteur, James Mavor, een heerszuchtige en wrede persoonlijkheid, die in die periode tot een van de machtigste personen in de kolonie mag worden gerekend, was de directe aanleiding voor de escalatie van de gespannen situatie onder de arbeiders, waarbij hij het leven verloor. Een zwaar bewapende detachement van het koloniaal leger werd toen ingezet om het verzet de kop in te drukken en een schrikbeeld te creëren voor anderen die het in hun hoofd zouden willen halen om ook in verzet te gaan tegen hun situatie. De ontzielde lichamen werden daarom demonstratief tentoongesteld aan de gemeenschap nadat er ongebluste kalk over hun heen werd gegoten. Dit vanwege het huiveringwekkend effect daarvan. Daarna werden de lichamen in een massagraf gegooid, waarvan de locatie tot heden nooit is achterhaald.

error: Kopiëren mag niet!