VMS luidt wederom alarmklok

De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft wederom haar ernstige bezorgdheid geuit over de negatieve ontwikkelingen in de gezondheidssector. Het aanbieden van kwaliteitszorg komt steeds meer op de helling door een gebrek aan middelen. Dit zegt de voorzitter van de VMS, Pieter Voigt, die ook hart- en longchirurg is, in een radio-interview met ABC.
Voigt schatte dat een hartoperatie, in aanmerking nemende de devaluatie, thans rond de SRD 50.000 kost. Hij vreest dat verzekeringsmaatschappijen dit niet gaan willen betalen. De verzekeraar zal moeilijke keuzes moeten maken en een hartchirurgie zal als dure zorg worden gezien. Voigt gaf aan dat ruim 20 jaar terug hartchirurgie geïntroduceerd werd in Suriname en dat zeker alles aan gedaan moet worden om deze te behouden. Vooral omdat maar enkele landen in het Caribisch gebied hartchirurgie kennen. Volgens Voigt noemen de verzekeraars en de ziekenhuisdirecteuren dit topklinische zorg. Zijn zorgpunt is voornamelijk dat deze kwalitatieve hoge en dure zorg alleen ter beschikking kan zijn als alle materiaal beschikbaar is. Ontbreken van materiaal zal leiden tot afzeggen van een operatie, omdat de zorg dan niet optimaal gegarandeerd is.
Voigt vertrekt niet
Alhoewel er al weken gesproken wordt dat Voigt als enig hartchirurg uit Suriname zal vertrekken en dat daardoor er totaal geen hartchirurgie meer mogelijk is, sprak hij dit tegen. Maar zijn blijven in Suriname biedt geen soelaas als er gebrek aan materiaal is om kwalitatieve zorg te bieden. Volgens hem is het daarom meer dan noodzakelijk dat er dringende maatregelen worden getroffen om de sector veilig te stellen. Ziekenhuizen moeten volledig functioneren en alle ketens van cardiologen, radiologen, fysiotherapeuten en de benodigde apparaten moeten aanwezig zijn. Hij verzekerde dat er nog goede zorg geleverd wordt, weliswaar met kunst- en vliegwerk, echter is het hoog tijd om na te denken hoe het verder moet met de sector.

error: Kopiëren mag niet!