Dure consultants aangetrokken op belastingen

Dagblad Suriname verneemt uit betrouwbare bron dat de minister van Financiën na het vertrek van Winston Wirht een nieuw managementteam heeft samengesteld, waar een tweetal dure consultants (Graves en Poleon) deel van uitmaken. De bron meent ook te weten dat de minister aan het begin van dit jaar meer dan 40 belastingambtenaren ontlast heeft van hun functie, waarvan 37 nu opeens kennelijk weer aan de slag mogen. Voorts zouden het directoraat Belastingen en de Belastingdienst tot vorige week formeel nog niet op de hoogte zijn geweest van de belasting verlichtende maatregelen, zoals die door president Desi Bouterse eerder dit jaar zijn aangekondigd. Dit, omdat het staatsbesluit van de heffingskorting nog niet gepubliceerd was. Zij verkeerden nog in de fase van het calculeren van de impact van deze maatregelen in de praktijksituatie. De maatregelen zijn dus aangekondigd en overeenstemming met Ravaksur is bereikt nog voordat de werking en de effecten van de maatregelen goed zijn onderzocht.
De president gaf reeds in maart/april aan dat de maandelijkse koerscompensatie van SRD 65 opgetrokken zou worden naar SRD 100 en de heffingskorting van maximaal SRD 50 per maand naar maximaal SRD 125 per maand zou gaan ingaande mei 2016. De overheid heeft op de salarisslip van de ambtenaren over juni 2016 deze regelingen met terugwerkende kracht naar mei 2016 verwerkt. Door het wegvallen van overige inkomsten is de overheid nu feitelijk aangewezen op belastinginkomsten. Door de situatie in het land krijgt zij echter juist minder invoerrechten binnen op importen en ook de inkomstenbelasting is minder geworden door het teruglopen van de winsten van bedrijven.

error: Kopiëren mag niet!