Financiering brandstofimporten moet druk deviezenpot weghalen

‘De regering is momenteel samen met de Islamic Development Bank (IsDB) bezig te kijken naar manieren om de druk op de schaarse deviezenpot weg te halen. Dit zal erin moeten resulteren dat de stijgende wisselkoers wederom een stabiele neerwaartse trend zal vertonen. In het kader hiervan kijkt zij uit naar een mogelijke financiering van onze brandstofimporten.’ Dit zei minister Gilmore Hoefdraad van Financiën dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA). ‘Wij willen eraan werken om zo snel als mogelijk naar de stabilisatie van de koers over te gaan. Er zijn wat lichtpunten in het veld’, stelde de bewindsman. Volgens hem zal de financiering van de brandstofimporten tegen de geldende marktkoers gebeuren, terwijl de overheid subjectsubsidie zal geven waar nodig is. Dit zal ervoor zorgen dat tenminste de druk wordt weggehaald van de schaarse deviezenpot. ‘Het is een werk in progress, maar wij zijn ervan overtuigd dat er ergens een stabilisatiepunt zal worden bereikt. Wij hopen dat wij daarmee teruggaan naar de versterking van de SRD. Na het hebben afgerond van alle achterstanden, moeten wij tot een natuurlijke rust op de valutamarkt kunnen komen’, aldus Hoefdraad. Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) zal begin augustus wederom een grote missie uitvoeren naar Suriname. Hier zal het totaal beleid worden doorgenomen en de stappen tot het gaan naar het IMF-board worden besproken. Vooralsnog is de eerste tranche van de IMF-lening volgens hem niet genoeg om de koers terug te dringen. Om dit te doen, zullen volgens Hoefdraad ook de overtollige SRD’s in omloop moeten worden afgeroomd.
FR

error: Kopiëren mag niet!