Meer budget voor jeugdsport

Het Surinaamse volk ondervindt zodanig last van negatieve berichten uit politiek Suriname dat menigeen inmiddels bang is om live nieuwsprogramma’s te volgen. Prachtig nieuws de afgelopen jaren kwam voornamelijk uit de sportwereld. De voorlaatste keer was het de goede prestatie van Van Assen. Enige dagen terug is het prachtige plaatje van glunderende en blije jonge Surinaamse kinderen/tieners die pronken met een belangrijke prijs die ze in de Caribbean hebben gewonnen. Dit soort nieuws vernemen we gaarne zeer regelmatig en de media moeten leren om dit nieuws prominenter te brengen en meer aandacht eraan te besteden, ook als onderdeel van het main stream nieuws. Het goede bericht is dat de U-16 meisjes van Suriname semikampioen zijn geworden van het Caribisch gebied. Dat is geen kleine prestatie en het doet goed dat onze kinderen de kracht hebben opgebracht om zich waardig te presenteren als kleine ambassadeurs van hun land. 17 jaar waren wij er niet en toen we er waren bleek dat we 17 jaar lang het talent van Suriname onrecht hebben aangedaan door hun thuis te houden. Als je na 17 jaar afwezigheid er bent en dan direct zilver pakt, dan geeft dat wat aan voor wat betreft ons jeugdniveau in de Caribbean. Dit is een resultaat, in tegenstelling tot de prestaties die bijvoorbeeld onze nationale voetbalselectie boekt. De nadruk moet nu veel meer gaan liggen op de jongeren, er is een verloren generatie die niet tot volle wasdom zal komen. De U-selecties in de voetbal, basketbal, volleybal, atletiek, denksporten, zwemmen, tennis en badminton moeten opgenomen worden in de begroting van Sport- en Jeugdzaken. Het toernooi waarin onze meisjes deelnamen was van 3 – 16 juli onder auspiciën van de Caribische Basketbal Confederatie (CBC) die weer aangesloten is bij de wereldbasketbalbond Fiba. Aan de meisjescompetitie deden 7 teams mee: Suriname, Antigua, Barbados, Bahamas, British Virgin Islands, Guyana en Trinidad. Suriname zou met deze landen aangevuld met Aruba, Dominica en Jamaica ook hebben meegedaan bij de jongens.
Onze selectie viel buiten de top 3 bij de jongens. Wanneer naar de beschikbare beelden wordt gekeken dan zien we dat er wel karakter aanwezig is in het team, maar we moeten op een hoger tempo gaan spelen, explosiever gaan worden, snelheid ontwikkelen en fysiek het spel anders benaderen. Dat kan als we in de basketbalclubs aanmoedigen dat men met U-afdelingen start. Kinderen houden van spelen en er zijn buurten en families met basketbaltradities. De clubs moeten via de basketbalbond gestimuleerd worden om meer aan jeugdontwikkeling te doen, samen met de bond en Sport en Jeugdzaken. Basketbal kan via de NBA populairder worden gemaakt, maar de sport wordt alleen beoefend in Paramaribo. Teams uit de districten doen niet mee aan competitiebasketbal en dat is een zaak die de basketbalbond niet mag accepteren. Dat geldt overigens ook voor atletiek. Er is veel natuurtalent aanwezig in alle districten van Suriname, de jongeren komen wat competities betreft alleen aan hun trekken met voetbal, dat door de dure materiaalprijzen ook moeilijke tijden tegemoet gaat. Al met al is het duidelijk dat voorlopig sport en onze bijzondere biodiversiteit de enige aspecten zijn die Suriname als land positief op de wereldkaart kunnen zetten. Op politiek, economisch en sociaal gebied is het de komende tijden meer kommer en kwel dan iets positiefs. Onze jongeren kunnen via verschillende takken van sport compenseren wat de ouderen aan schande brengen bijvoorbeeld in de politiek en de verschillende rangschikkingen waar we onderaan bengelen. De enige redding van Suriname is steeds meer investeren in de jeugd. Onderwijs moet gratis blijven en toegankelijker worden gemaakt voor de Surinaamse kinderen. Ook moet er meer budget worden vrijgemaakt zodat onze kinderen op een vroege leeftijd naar het buitenland kunnen afreizen om zich te meten met kinderen die er anders uitzien, van andere landen. Het zelfvertrouwen dat onze kinderen alzo opdoen, zal zich vertalen in een drang om ook op ander vlak uitdagingen aan te gaan en niet om te vluchten.
De eerste drie bij zowel de U 16 CBC meisjes en jongens kwalificeren zich voor de Centro Basket U17 Championship. Hier komen er veel Midden-Amerikaanse landen voor en vechten de landen voor een plaats in de Fiba Americas U18 Cup. De laatste Centro Basket kampioen is Puerto Rico (2016). Van hieruit kwalificeren landen zich voor de Fiba U19 World Cup (WK) of de Youth Olympics. Bij deze nogmaals een pleidooi om steeds een groter deel van het budget ter beschikking te stellen voor het Surinaams kind.

error: Kopiëren mag niet!