‘Verhoging inschrijfgeld Adekus lost geen problemen op’

Assembleelid Riad Nurmohamed vindt het uiteindelijk bedrag dat de studenten van de bacheloropleidingen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname voor het komend schooljaar moeten neertellen een druppeltje op een gloeiende plaat. Het bedrag voor de inschrijving is voor 2016-2017 gesteld op SRD 1000 (een verhoging van SRD 250). De verhogingen van inschrijfgelden hebben te maken met de gedachtegang dat de onderwijsinstelling een deel van de operationele kosten zelf moet dragen.
Voor de universiteit betekent dit, met een gesteld studentenaantal van 4000, een inkomstenverhoging van SRD 1 miljoen. De 4000 studenten betalen gezamenlijk rond de SRD 4 miljoen. De begroting van de universiteit zit rond de SRD 80 miljoen. Volgens Nurmohamed lost de overheid met deze verhoging geen problemen op. Echter ondersteunt hij het uitgangspunt van de overheid, om onderwijs betaalbaar te houden voor een ieder. De SRD 750 die de studenten tot nog toe moesten neertellen, was al een probleem voor de studenten. Om de zaak te verlichten, werd een studiefinancieringsmodel geïntroduceerd bij de Nationale Ontwikkelingsbank.
“Het vorig universiteitsbestuur heeft voor het eerst in de geschiedenis, de universiteit opgezadeld met een schuldenlast van ongeveer SRD 60 miljoen. Ik denk niet dat wij de studenten kunnen vragen om, dat wat opzettelijk verpest is door regering Bouterse I, te betalen”, stelt Nurmohamed. Nurmohamed denkt dat met zelfs de matige verhoging, er nog steeds ouders zullen zijn die hun kinderen niet meer naar school zullen kunnen sturen. Verder biedt de SRD 250 verhoging geen garantie voor verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Het laatste werd ook beaamd door de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.
De minister heeft ook besloten dat de collegegelden die geheven worden op verschillende opleidingen, hetzelfde blijven. De meeste masteropleidingen op de universiteit heffen collegegelden in vreemde valuta. De minister kon echter niet aangeven welke koers gehanteerd wordt bij de inning van de collegeleden. Volgens Nurmohamed doet de overheid beter door belastinginkomsten te kanaliseren richting de universiteit, waardoor de universiteit ademruimte heeft en de studenten niet onnodig opgezadeld raken met financiële lasten.

error: Kopiëren mag niet!