Militairen plegen coup in Turkije

Turkije1
Turkije2Het is chaos in Turkije. Militairen hebben verklaard de macht te hebben gegrepen uit onvrede met de huidige regering. Ze hebben strategische plekken bezet, waaronder bruggen en vliegvelden. Ook wordt er geschoten. President Erdogan riep het volk op in verzet te komen tegen de militairen. De sfeer is zeer grimmig. In Ankara zijn werden rond 21.30 uur schoten gehoord en in de straten waren tanks te zien. Autoriteiten verklaarden korte tijd later dat het leger bezig is met een staatsgreep. Korte tijd later zijn de social media geblokkeerd. Het leger blijkt de bruggen over de Bosporus te hebben geblokkeerd en het vliegveld in Ankara te hebben bezet. Korte tijd later zijn alle vliegvelden in Turkije afgesloten. Via staatszender TRT wordt een verklaring van het leger voorgelezen. Turkije wordt nu geregeerd door een ‘vredesraad’ die de ‘veiligheid van de burgers’ waarborgt. Ook wordt een avondklok ingesteld. Vlak na het statement gaat de zender op zwart.
Het is onduidelijk waar president Erdogan is. Hij liet van zich horen op de staatstelevisie via Facetime op een mobiele telefoon. Erdogan verklaarde snel naar Ankara zullen komen en dat de coupplegers hoge straffen zullen krijgen. Ook roept hij burgers op de straat op te gaan en zich tegen het leger te verzetten. Hieraan wordt massaal gehoor gegeven. Het is niet zonder gevaar. Het leger schiet op protesterende burgers.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Turkije op om binnen te blijven. Premier Rutte noemt de situatie ‘zorgelijk’. Na middernacht verklaarde premier Yildirim dat de militairen opdracht hebben gekregen om terug te keren naar de kazernes. Of de militairen aan de opdracht gehoor geven is vooralsnog onduidelijk. Volgens het staatspersbureau Anadolu zijn er bij de gevechten 17 politiemensen omgekomen.

error: Kopiëren mag niet!