“Vakbeweging werd onterecht ervan beschuldigd regering naar huis te willen sturen”

Wilgo Valies
Wilgo Valies
In de afgelopen periode heeft vooral de vakbeweging de overheid getracht duidelijk te maken dat de tariefaanpassingen per 1 mei, niet dragelijk zouden zijn voor de samenleving. Volgens vakbondsvoorman Wilgo Valies is de vakbeweging onterecht ervan beschuldigd de regering naar huis te willen sturen. “Als ik terug blik, was de regering niet mals naar ons toe. Nu zegt men precies hetzelfde wat wij in de afgelopen periode hebben aangegeven”, stelt Valies. Valies brengt in herinnering dat er duidelijk werd aangegeven dat werknemers niet zeiden dat zij niet wilden betalen voor de aanpassingen, maar het gewoon niet kunnen betalen.
Samenleving kan kosten niet dragen
Valies is blij dat de regering tot het inzicht is gekomen dat de samenleving de kosten niet kan dragen. Hij hoopt dat de regering een koers op zal gaan waardoor er een stukje verlichting komt in de situatie van gezinnen van werknemers. “Wanneer dat niet mocht komen, zullen wij niet schromen om acties te ondernemen. Wij staan in ieder geval klaar om met de regering te kijken naar hoe wij uit de situatie kunnen komen”, aldus Valies.
Huishoudens die voor 500 kWh in april SRD 171,25 en in mei SRD 268,25 hebben betaald, betalen in juli minder dan in juni. De rekening over juni wordt SRD 178,25. Voor het huishouden dat in april SRD 225,75 heeft betaald voor 650 kWh en in mei SRD 496 komt de berekening voor juni uit op SRD 265. Een grootverbruiker van 1100 kWh betaalt in de factuurmaand juli bijkans 50% minder dan in factuurmaand juni, terwijl de rekening in vergelijking met april 2016 nog een 100% verhoging vertoont. Hier speelt in ieder geval het tarief boven de 800 kWh verbruik een rol. Volgens de president heeft ook de Sociaal Economische Raad een steentje bijgedragen aan het huidig model.
Verlaging op verhoging is een mooi cadeautje
“Ik trek alles uit de kast om de mensen zo veel mogelijk te vrijwaren van de zware lasten. Tegelijkertijd is het zo dat wij constant gaan vragen naar enige bijdrage omdat wij allemaal wat offers moeten brengen. Ik denk dat dit een mooi cadeautje is voor het volk, maar wij zijn er nog niet”, zei de president op de laatst gehouden persconferentie.

Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!