NJP zal met gepaste actie komen

Het Nationaal Jeugdparlement (NJP) wil de wachtperiode van 5 werkdagen, welke gisteren afliep, netjes afsluiten alvorens met een actie te komen die men te zijner tijd zal presenteren. Het jeugdorgaan had een brief gericht naar de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur met betrekking tot verduidelijking omtrent de inschrijfgelden. Er is daarbij gevraagd dat de minister binnen 5 werkdagen schriftelijk het jeugdparlement informeert hierover. Voorzitter Priya Sital geeft aan dat de minister nog geen informatie heeft verstrekt wat zij jammer vindt. “We hebben netjes gevraagd ons te informeren en ik denk dat als jeugdorgaan we er recht op hebben dat te vragen. In plaats daarvan heeft de minister en het ministerie ervoor gekozen een deel van de informatie via de media kenbaar te maken”. Het NJP betreurt deze handeling van de minister ten zeerste en zal met gepaste actie komen. De voorzitter wilde echter nog niet specificeren hoe deze actie eruit zal zien. De voorzitter gaf wel aan dat het NJP niet zal stoppen, omdat men de jongeren wil informeren en aanbevelingen wil geven indien dat nodig is.
Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft inmiddels in een bekendmaking al aangegeven wat het inschrijfgeld bedraagt ten aanzien van het vwo. Ten aanzien van het lager onderwijs, mulo en de Anton de Kom Universiteit van Suriname is er nog geen bevestigende reactie van een prijsaanpassing. Ook heeft het ministerie in haar bekendmakingen aangegeven dat ouders die twee of meer kinderen op vos-niveau hebben, het bedrag in maximaal drie termijnen kunnen betalen in overleg met de schoolleiding.
Dit concept vindt de NJP-voorzitter goed, omdat er rekening is gehouden met heel veel zaken. “Zoals eerder aangehaald moet het wel soepel zijn voor de ouders om het te betalen. Verder moet er ook nagedacht worden wat er voor ouders gedaan kan worden die dit absoluut niet kunnen permitteren. Voor hen moet er zeker een vangnet gemaakt worden. Echter zal er ook voor studenten van IOL en AHKCO zonder meer een model gezocht moeten worden”, zegt zij. “Wanneer je in een huis meerdere kinderen hebt, zijn de kosten groot. Vooral in deze dure tijd hebben mensen het heel zwaar en het moet zeker beter bekeken worden zodat we geen uitvallers krijgen”, aldus NJP-voorzitter Sital.

error: Kopiëren mag niet!