Dwarka ergert zich aan uitblijven fiscale maatregelen voor bacovenarbeiders

De gezamenlijke vakbeweging wacht nog steeds op de beloofde belastingheffing voor de particuliere sector. Vakbondsleider Dayanand Dwarka zegt aan Dagblad Suriname dat de president op een in maart gehouden persconferentie de mededeling had gedaan dat er in de fiscale sfeer enkele compenserende maatregelen zouden komen ter compensatie van de verhoging van de water- en energietarieven. “Dit zou moeten gelden voor alle loontrekkers in zowel de overheid- als de particuliere sector. Nu is dit echter alleen ingevoerd voor werknemers in overheidsdienst.” Dwarka, voorzitter van de Bacoven Arbeidersbond Nickerie (BABN), zegt dat vooral de werknemers in de bacovensector het zwaar te verduren hebben zolang deze kleine verlichting uitblijft. Als bedrijf zijn er hier volgens hem weinig mogelijkheden voor de Food and Agriculture Industries NV (Fai) om andere maatregelen te treffen, omdat ook het bedrijf zwaar getroffen is door de recessie. “Alle beetjes zouden moeten helpen. Wij hebben daarom reikhalzend uitgekeken naar het moment dat dit geïmplementeerd zou worden.” De BABN-voorzitter benadrukt dat alvorens dit gebeurt er eerst een staatsbesluit moet worden geslagen. “Jammer genoeg is er tot heden geen staatsbesluit hieromtrent.”
Overheidsmensen zoet houden
De vakbondsman vermoedt dat de stap, om werknemers in overheidsdienst alvast te laten genieten van de belastingverlichtende maatregelen, genomen is om wederom een stukje verdeeldheid te brengen in de werkende klasse. Hierdoor zijn de ambtenaren tegemoet gekomen om de rust bij de overheid te bewaren. “De rest van de mensen is bekaaid ervan af gekomen en heeft de regering haar woord niet gehouden naar de werkers in de particuliere sector toe”, stelt een zeer teleurgestelde Dwarka. De gezamenlijke vakbeweging zal volgens hem van de week nog bij elkaar komen om de situatie te bespreken.

Spoedoplossing verwacht

In maart heeft de regering onder leiding van president Desi Bouterse na lange gesprekken met de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) en maatschappelijke groeperingen besloten om af te zien van een loonsverhoging voor ambtenaren, maar juist te gaan voor fiscale maatregelen om zware druk op de samenleving te verlichten. Op de eerste plaats zou de heffingstoelage van SRD 50 per maand opgetrokken worden naar SRD 100. De tweede maatregel betreft het onbelast uitbetalen van kinderbijslag. Werd er in het begin SRD 35 uitbetaald, zal er nu, zonder belastingen, SRD 50 tot een maximum van vier kinderen worden uitgekeerd. Ook de SRD 50 compensatie uit 2011, die in december 2015 opgetrokken was naar SRD 100, zou per 1 mei 2016 met nog een SRD 100 worden verhoogd. De regering heeft ook besloten om de grens van vakantie-uitkeringen, welke op SRD 3000 was, te verhogen naar SRD 4000. Hiernaast is ook beslist dat de koerscompensatie voor loontrekkers van SRD 65 opgetrokken wordt naar SRD 100. In geen van deze gevallen is enige verandering bij de particuliere sector opgemerkt. Wil de regering een klein beetje betrouwbaar overkomen, verwacht Dwarka dan wel een spoedoplossing.
Huurgeld in SRD
De regering had ook voorgesteld om per 1 mei over te gaan om huurprijzen verplicht in SRD te laten uitdrukken. Hiernaast zou er ook worden gekomen met een huurcompensatie. Als huurders met hun huurcontract kunnen aantonen dat minimaal 25% van hun loon, gaat naar de huur, zou de huurder in aanmerking komen voor huurcompensatie. Deze sector zou worden gereguleerd. Om dit te kunnen doen zal eerst een wetswijziging moeten komen van de verouderde bepalingen in het Burgerlijk Wetboek die het huren en verhuren regelen. Ondertussen betalen huishuurders maandelijks flink meer voor de opkoop van vreemd valuta, doordat de koers op hol is geslagen.
FR

error: Kopiëren mag niet!