Castelen: “President zou zich moeten verontschuldigen voor verkeerde invulling van beleid”

“De president heeft met zijn persconferentie helemaal geen rust gebracht in de samenleving.” Tot deze conclusie komt de voorzitter van de Surinaamse Partij van Arbeid, Guno Castelen.
President Desi Bouterse heeft onlangs gesproken over de verlaagde rekeningen voor de factuurmaand juli. Hij noemt het een ‘verlaging’ van de tarieven. Dit, terwijl critici er telkens op wijzen dat het niet een verlaging van tarieven is, maar een interne structuurwijziging is voor de berekening van de rekeningen, met behoud van dezelfde tarieven. Verder sprak de president niet over de maanden na juni. Hem werd gevraagd wat er precies zal gebeuren in september 2016 en januari 2017. Daarop kon de president geen concreet antwoord geven. “Er is nog geen duidelijke eensgezindheid van benadering van de kostprijs. Anderen zeggen 12, anderen 13, en anderen 16 of 17 dollar cent”, zei het staatshoofd.
Bouterse beloofde voor de tweede keer dat de koers omlaag zal gaan. Hij deed het de eerste keer en de koers ging omhoog. Velen vragen zich af wat er nu zal gebeuren. Kijkende naar deze uiteenzetting stelt Castelen dat de president momenteel de kluts kwijt is. Er is een aantal hete hangijzers in de economie. “Hij zegt dat de koers naar beneden moet komen, ‘want wi’e dede in a film. Dit vergetende dat hij zelf bezig is met fantasie. Film is fantasie. Voor de samenleving is het een harde realiteit dat de energieprijzen, koersen en prijzen in de winkels te hoog zijn. Den sma e dede in a reality en niet in wang film”, zegt Castelen.
Indien de president rust zou willen hebben in de samenleving, zou hij de duidelijke maatregelen die hij getroffen heeft om die rust te brengen, moeten presenteren. Hierin inbegrepen zijn de maatregelen ondernomen om de koers te stabiliseren.
Volgens Castelen heeft de president geen enkel beleidsmaatregel geëvalueerd op de persconferentie. “Hij heeft niet eens het IMF-programma geëvalueerd dat reeds in uitvoering is, wat de stand van zaken is of targets zijn gehaald etc. Ook is onduidelijk waaraan de tot nu toe ontvangen middelen zijn besteed en wat de resultaten zijn van al de inspanningen die zijn gepleegd”, stelt Castelen
De president zei ook verder dat het nieuwe model van berekening van de stroomprijs, dat een verlichting zal brengen voor de samenleving, een cadeau is. Volgens Castelen zou de president zich juist moeten verontschuldigen voor verkeerde invulling van het beleid dat voor een stressvolle maand voor de burger heeft gezorgd. ‘Tevens biedt de stressvolle maand de EBS een renteloze financiering.’
De conclusie van de SPA na de informatiesessie van de president is nog steeds “president, maak een stap zijwaarts of probeer anderen te betrekken in het beleid, omdat de president niet in staat blijkt te zijn om het land te besturen”.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!