12 kandidaten

Eergisteren was er een historisch debat bij de VN welke voor het eerst door de media (Al Jazeera) op tv werd uitgezonden. Door de VN is dit uitgezonden debat tussen de kandidaten voor de post van VN secretaris-generaal aangemerkt als te zijn ‘historisch’. Het was een debat op weg naar het vaststellen van de nieuwe-secretaris generaal van de Verenigde Naties. Er is internationaal een roep om de uitverkiezing van de VN-secretaris-generaal weg te halen van de besloten setting van de Veiligheidsraad en het meer transparanter te maken. Er zijn 12 kandidaten die meedingen naar de post om de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon te vervangen. De kandidaten worden gepresenteerd als zodanig door de voorzitter van de Veiligheidsraad en de algemene ledenvergadering van de VN. Het dichtst bij een regionale kandidaat komen we bij die voorgedragen door de regering van Costa Rica, mevr. Christiana Figueres Olsen. De eerste kandidaat (de Macedoniër dr. Srgjan Kerim) werd bekend op 30 december 2015. De laatste kandidaat werd gepresenteerd enige dagen terug op 7 juli 2016: de kandidaat van Costa Rica. Suriname zit in geen enkele regionale organisaties samen met Costa Rica. Er zijn ook geen intieme diplomatieke banden met dit land. De 12 kandidaten van de VN komen in orde van bekendmaking van de kandidatuur uit Macedonië, Kroatië, Montenegro, Slovenië, Bulgarije, Moldavië, Portugal, Nieuw Zeeland, Servië, Argentinië, Slowakije en Costa Rica. 9 van de 12 kandidaten komen uit Midden Europa, 2 kandidaten komen uit de America’s. Er zijn geen kandidaten uit West Europa, Noord Amerika, Afrika en Azië. 6 van de 12 kandidaten zijn vrouwen, waaronder de 2 uit de America’s. Opvallend is dat de Kroatische kandidaat een professor is. De procedure voor de aanstelling van de nieuwe secretaris-generaal is dat de Veiligheidsraad uiterlijk eind deze maand de kandidaat selecteert en een aanbeveling voor de aanstelling van deze secretaris-generaal doet aan de algemene ledenvergadering van de VN die de kandidaat installeert. Er is een kans dat nu een vrouw gekozen wordt door de VN als secretaris-generaal. Tot nu toe zijn de secretarissen-generaal altijd mannen geweest. We hebben reeds 8 secretarissen gehad. Het gaat om Trygve Lie (Noorwegen; 1946-1952), Dag Hammarskjöld (Zweden; 1952-1961), U Thant (Myanmar; 1961-1971), Kurt Waldheim (Oostenrijk; 1972-1981), Javier Peres de Cuellar (Peru; 1982-1991), Boutros-Boutros Ghali (Egypte; 1992-1996), Kofi A. Anan (Ghana; 1997-2006) en Ban Ki-moon (Zuid-Korea; 2007-heden). Opmerkelijk is geweest het overlijden van de Zweed Dag Hammarskjöld door een plane crash terwijl hij op een vredesmissie was naar de in die tijd woelige Kongo, een land dat in veel opzichten op Suriname lijkt. De dood van deze VN-secretaris-generaal heeft onder dubieuze omstandigheden plaatsgevonden, hij zou zijn geliquideerd door vermoedelijk een Belg op 17 september 1961. Duidelijker is dat de Belgen ook verantwoordelijk waren voor de moord van de eerste premier van een pas onafhankelijk geworden Kongo in 1960: Patrice Lumumba. Het was deze Lumumba die om bescherming vroeg van de VN voor geweld dat in het land was uitgebroken aangezet door ex-uitbuiter en kolonisator België. Het is onbekend nog welke kandidaat Suriname zal ondersteunen, waarschijnlijk zal het de mevrouw uit Costa Rica of Argentinië zijn. De Costa Ricaanse Christiana Figueres is officer in the Orde van de Orange-Nassau van Nederland. Ze is geboren op 7 August 1956 in San Jose, Costa Rica. In 2010 werd ze aangewesteld als executive secretary van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) tot 2016. Ze begon als minister counselor op de Ambassade van Costa
Rica in Bonn, Duitsland in 1982. In 1987 werd ze directeur van Internationale Samenwerking op het ministerie van Planning. Ze was ook directeur van Renewable Energy in the Americas (REIA), onderdeel van de OAS. In 1995 richtte Figueres de non-profit ngo Center for Sustainable Development of the Americas (CSDA) op. Figueres heeft gepubliceerd en gedoceerd. Volgens het blad Fortune was ze nummer 7 van de 50 grootste leiders in de wereld in 2016. Volgens het blad Time was ze in de top 100 van de meest invloedrijke leiders in de wereld in 2016. Figueres heeft een mastersgraad in anthopologie van de London School of Economics en ze deed ook ‘organisatieontwikkeling’ bij de Georgetown University. Ze is vloeiend in Spaans, Engels en Duits. Wat de kansen van de VN-kandidadaten zijn, wordt later duidelijker.

error: Kopiëren mag niet!