‎Baggeren Nickerierivier dringende noodzaak voor rijstexporteurs

Baggeren Nickerie rivier dringende noodzaak voor rijstexporteursHet baggeren van de Nickerierivier zodat boten met een grotere capaciteit de ‎ie rivier kunnen binnenvaren, is een grote noodzaak voor de rijstexporteurs. Zo groot dat de exporteurs bereid zijn in te komen met een klein financieel bedrag. Dit geeft de voorzitter van de Vereniging van Verwerkers en Rijstexporteurs (VVRE), Bhagwatpersad Ramadhin, te kennen tegenover Dagblad Suriname. Vooral de op handen zijnde export van rijst en padie naar Venezuela, de zogeheten Petrocaribe-deal, brengt met zich mee dat de exporteurs extra onkosten moeten maken om hun product naar Paramaribo te laten afvoeren. Per ton padie moet een bedrag van USD 25 extra betaald worden om deze naar Paramaribo te vervoeren. Ramadhin geeft mee dat de rijstexporteurs bereid zijn om USD 10 per ton padie af te staan aan de Staat, zodat het baggeren van de Nickerierivier een feit wordt. Hij benadrukt dat de rijstexporteurs al 10 jaren aan de bel trekken om de rivier te laten baggeren.
De rijstexporteur benadrukt dat niet slechts de rijstsector er voordelen uit zal putten, maar ook de bacovesector. Er ligt ook een vestiging van de Stichting Behoud Bananensector Suriname, de SBBS, in Nickerie. Ook zij moeten extra onkosten maken om hun bacoven naar Paramaribo af te voeren voor de export.
Niet alleen de Nickerierivier maar ook de Surinamerivier heeft een baggerbeurt nodig. Tijdens de regering Venetiaan in de periode 2005 tot 2010 waren er al studies gedaan in de Surinamerivier om deze te onderwerpen aan een baggerbeurt.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!