Telecommunicatiediensten worden duurder

Het telecommunicatiebedrijf Telesur heeft aangegeven dat het vanwege de ontwikkelingen op de valutamarkt, genoodzaakt is om de marktconforme prijzen te gaan hanteren. Daarom zal het bedrijf geleidelijk aan de verrekeningskoers voor zijn producten en diensten aanpassen. Per augustus zal deze koers SRD 5.60 zijn voor US$1. In eerdere berichtgeving had het bedrijf al te kennen gegeven dat de verhogingen in augustus van start zouden gaan. Het tarief voor met name breedbandinternet is afhankelijk van vreemde-valuta-componenten. Onder de huidige omstandigheden zijn de tarieven niet meer kostendekkend voor het bedrijf. Toevallig heeft Telesur dezelfde datum van 1 augustus als streefdatum aangegeven om te willen starten met de aanleg van een nieuw bovengronds glasvezelnet. Dit zou zij doen in samenwerking met de EBS waarmee al een intentieverklaring is getekend. Door gebruikmaking van de infrastructuur van het elektriciteitsbedrijf zou zij namelijk haar eigen kosten kunnen drukken.
Digicel hanteert marktconforme koers
De andere speler op de telecommarkt, het internationaal opererend bedrijf Digicel, hanteert al geruime tijd simpelweg de marktconforme koers naar haar klanten toe. De meeste producten en diensten hebben een vaste prijs in valuta, maar aangezien de consument steeds meer moet neertellen voor deze valuta, betaalt zij nu feitelijk meer voor hetzelfde. Ondertussen is de reële waarde van belkaarten in SRD vanwege de koersstijging al afgenomen. De verkoopprijs van de belkaarten is hier hetzelfde gebleven, maar in dit geval krijgt men feitelijk minder voor hetzelfde geld. Telecommunicatiediensten en producten in Suriname zijn overigens, in vergelijking met andere landen in de regio, al hoger in prijs.

error: Kopiëren mag niet!