Guillermo Samson: “President is ten einde raad”

President Desi Bouterse beloofde gisteren voor de tweede keer de valutakoers naar beneden te krijgen. In april 2016 garandeerde de president de koers naar beneden te zullen krijgen. Toen was de US$-koers nog tussen de SRD 6 en SRD 6.90. Tot gisteren nog was de US$ voor SRD 7 tot SRD 7.30 verkrijgbaar. Volgens econoom en jurist Guillermo Samson tracht de president weer zand in de ogen van het volk te strooien. “Ook deze belofte zal niet werken. De doodeenvoudige reden is het gebrek aan vertrouwen in de president en in onze munteenheid. Een van de belangrijke zaken, namelijk de deviezenreserve en de goudvoorraden, zijn er op dit moment niet. De productie is er ook niet om te verkopen en te exporteren. Na verloop van tijd krijg je een lichte stabilisatie, maar het zal verder blijven stijgen”, stelt Samson.
Volgens Samson is de president ten einde raad, omdat de problemen van het land groter zijn dan hij zich kan voorstellen. De rapportages naar het Internationaal Monetair Fonds lopen ook niet vlot, omdat Suriname nooit een fatsoenlijke administratie heeft gehad. “Het gaat vooralsnog om de rapportage voor de eerste tranches van het geld, laat staan die tweede tranche. Mede vanwege de laatstgehouden peiling, waarin de president is teruggevallen in populariteit, tracht de president de aandacht van het volk compleet af te leiden. Hij heeft geen geld om de koers stabiel te krijgen, dus zal hij afleiden”, aldus Samson.

Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!