Arbeidsmarkt en criminele jeugdigen

Joyce Williams
Joyce Williams
Wanneer jeugdigen een delict plegen dan helpt snel en consequent straffen om jeugdcriminaliteit terug te dringen. Na verloop van hun straf ontvangen jongeren nazorg. De vraag is hoe kijkt de arbeidsmarkt naar jongeren die in aanraking zijn gekomen met justitie. Nadat jeugdigen op het criminele pad zijn geraakt, kan het moeilijk zijn hen weer terug te brengen in de schoolbanken. Wanneer het mogelijk is hen terug te brengen in de schoolbanken hoop je echter dat ze tenminste wel binnen de arbeidssector iets kunnen vinden, zodat ze niet terugkeren in de criminaliteit. Joyce Williams, ex-minister van Arbeid, zegt in dit geval te weten dat het ministerie, met name Arbeidsbemiddeling, zich daarvoor inzet en niet alleen voor jeugdige ex-criminelen, maar jongeren in het algemeen om na te gaan wat die arbeidsmarkt te bieden heeft en te kijken wat voor skills en vaardigheden vereist zijn.
Er zijn verschillende organisaties, zowel van overheidswege als particulier, die jeugdige criminelen of vroege schoolverlaters die mogelijkheid bieden een training te volgen. SAO heeft ook samen met EOG trainingen verzorgd, waarbij er criteria zijn gesteld onder andere naar het gedrag, de aard van het gepleegd delict en ook naar de eigen belangstelling. Ook het ministerie van Sport en Jeugdzaken heeft vaktrainingen verzorgd. De ex-minister vraagt zich af als al de getrainden wel op de arbeidsmarkt terechtkomen. “Er is namelijk weinig onderzoek gedaan als al deze getrainden inderdaad een baan hebben gevonden. Er wordt geen trackrecord gehouden van deze jongeren, waar zij allemaal naar toe gaan.” Het probleem dat zij constateert wanneer jongeren aan het werk gesteld worden, is dat zij geen vaardigheden hebben. “Ons onderwijssysteem is niet zodanig ingericht dat die vaardigheden worden bijgeleerd, die belangrijk zijn om een baan te vinden. Er is ook een aantal opleidingsinstituten dat als paddenstoelen oprijst. We merken dat er een groot verschil is tussen de opleidingsvaardigheden, de sociale vaardigheden en wat de werkgever wil.”
Anno 2016 gaat men overal in de wereld voor skills development. “Natuurlijk moet je niet alleen algemeen opgeleid zijn, maar ook de skills hebben voor die job. Het onderwijsniveau zou sowieso een hervorming moeten krijgen. De nadruk zal meer gelegd moeten worden op vakgeoriënteerde trainingen.” Het is volgens Williams ook belangrijk dat wanneer je jongeren terug wil brengen in de arbeidssector, dat er gekeken wordt naar de gezinssituatie. “De overheid zou er in ieder geval voor moeten zorgen dat beschikbare hulp voor probleemgezinnen binnen handbereik is”, aldus Williams. Een ding is echter zeker en dat is als het voor jongeren, die die geen strafblad hebben, al moeilijk is aan werk te komen, het moeilijker is voor jeugdige delinquenten. Er moet dus verder gewerkt worden aan het creëren van beleid en daarbij is het belangrijk dat verschillende instanties, die met jongeren te maken krijgen, met elkaar gaan samenwerken.

error: Kopiëren mag niet!