“Planning en organisatie van de overheid in de war door stijgende koers”

“De regering is met haar rare sprongen de kluts kwijt wat het op het juiste pad brengen van de economie betreft.” Dit stelt assembleelid Riad Nurmohamed in reactie op de laatste ontwikkelingen. De situatie is naar zijn denken het ergste dat Surinamers ooit hebben meegemaakt. “De schuldenlast van de staat is enorm, lonen zijn enorm gedevalueerd, schoolkinderen zijn onzeker over hun inschrijvingen. De veiligheidssituatie is in gevaar, werkloosheid neemt toe, koersen blijven stijgen, tevens doet een aantal sociaal maatschappelijke problemen zich voor. Dit zal alleen maar erger worden. Er zijn ergere maatregelen die moeten komen. Alle wetten die zo meteen door het parlement worden goedgekeurd, zullen een druppel op de hete plaat zijn. Die zullen de economie niet oplossen”, stelt Nurmohamed. “De regering is in grotere problemen terecht gekomen door de steeds stijgende koers.”
Dit is iets wat Nurmohamed zelf niet had voorzien. Nu de koers eenmaal stijgt, zal het waarschijnlijk verder stijgen. “Ik heb dit in geen van mijn planningen meegenomen. De overheid zal er ook niet op gerekend hebben. Dit blijft nu ervoor zorgen dat de hele planning en organisatie van de overheid in de war komen”, stelt de politicus.
“Het heetste hangijzer op dit moment is de subsidie op de energietarieven. De subsidies op elektriciteit moeten worden afgebouwd volgens het Internationaal Monetair Fonds. Dit heeft duidelijk zijn weerslag op de bevolking. De tariefsverhogingen van benzine zijn ook in zicht.” Volgens Nurmohamed zal de president ‘kiezen tussen een van de twee zaken’. Echter, omdat het een regering is die niet zou weten hoe zij de economie moet herstellen, zal volgens de politicus geen van de keuzes van de regering goed werken.
“De president kijkt gewoon naar hoe ver hij met dit volk kan gaan. Hij probeert nu te redden wat hij kan redden voor deze regering qua imago en de geloofwaardigheid. De regering bestaat uit twee delen. Het eerste is dat van de ministers en het tweede is dat van de adviseurs rond de president. Het is de tweede groep die het land bestuurt. Dat is verkeerd, omdat er daartussen mensen zijn die geen verstand hebben en/of in opspraak zijn geweest in de wereld. Daarom speelt de president zo met de maatregelen”, stelt Nurmohamed.
Gezien de regering de komende jaren niet in staat zal zijn om de groeiende armoede aan te pakken, zou er volgens Nurmohamed een duidelijke reden zijn om op te stappen. Echter laat hij dat besluit aan het volk over. “Het volk zal het moment zelf moeten bepalen. Meestal is het te laat voor het volk en de regering om zich te realiseren dat het al genoeg is”, aldus Nurmohamed.

Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!