Behoefte naar IP-adressen in Suriname groeit

Behoefte naar IP adressen in Suriname groeit
Behoefte naar IP adressen in Suriname groeit (2)Toen het eerste werkbare prototype van het internet in 1960 werd ontwikkeld, werd niet gedacht over de groei van de vraag naar het gebruik ervan. Vandaag de dag is het gebruikers aantal zodanig gestegen dat de capaciteit van Internet Protocol (IP) -adressen steeds moet worden vergroot. Tegenwoordig wordt zelfs het netwerk van een auto met het internet verbonden, dat een apart IP-adres vergt. Het internet in Suriname groeit ook, waardoor de vraag naar IP-adressen lokaal ook steeds toeneemt. Suriname zal een transitie meemaken, daar de beschikbare IP-adressen voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied aan het afnemen is. Internet Protocol versie 6 (IPv6) is versie 6 van het internetprotocol voor het toewijzen van IP-adressen. Het is de opvolger van Internet Protocol versie 4 (IPv4) en is de tweede versie van het internetprotocol die in gebruik is genomen.
Vijftig miljard apparaten online in 2020
Het 4-jarig bestaan van de Wereld IPv6 lancering werd begin juni van dit jaar herdacht. De bedoeling van deze lancering was om bewustzijn te creëren en de transitie naar de nieuwe versie van het Internet Protocol te bevorderen. De transitie van IPv4 naar IPv6 wordt steeds urgenter, omdat in sommige gebieden van de wereld, waaronder de USA, er geen IPv4- adressen meer beschikbaar zijn. De verwachting is dat rond 2020 ongeveer 50 miljard apparaten online zullen zijn. Dit maakt de transitie naar IPv6 noodzakelijker, omdat het voorziet in 340 miljard adressen, terwijl IPv4 voorziet in 4 miljard adressen.
Het ligt in de verwachting dat de IPv6 voor zeker de komende 100 jaar kan voorzien in de behoeften. De Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) organiseert in dit kader, in samenwerking met de ‘Regional Internet Registry’ Lacnic, een IPv6 training course van 11 tot en met 13 juli 2016 in het Telecommunicatie Opleidings- en Onderzoekscentrum (TOC). De cursus is bedoeld om deelnemers de basisprincipes van IPv6 aan te leren en een werkbare fundering te leggen over IPv6.
Op dit moment heeft niet een ieder in Suriname een eigen IP-adres
De Internet Service Providers (ISP) in Suriname (Telesur en ParboNet) bieden momenteel ook de IPv4-adressen. De IP-adressen worden dynamisch toegewezen aan de klanten. Daardoor zijn de IP-adressen afwisselend Dit systeem is ook gebaseerd op het feit dat niet een ieder tegelijk op het internet gaat. De IP-adressen kosten een bepaalde fee per jaar. De ISP willen niet voor elke klant een apart IP-adres aanvragen. Met de IPv6 krijgt een ieder de mogelijkheid een eigen uniek IP-adres te hebben. Deze upgrade zal moeten betekenen dat alle apparatuur, dat met het internet gelinkt wordt, aangepast moet worden. De apparatuur dient in staat te zijn om IPv6 te ondersteunen. Voor de ISP is dat een grote investering. Daarom zullen zij het geleidelijk moeten doen. Bepaalde van hen zijn binnen hun eigen netwerk al begonnen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!