Wikileaks: ‘Bouterse creëert maatschappelijke onrust om beëindiging strafproces te bewerkstelligen’

10 jaar oud rapport op WikileaksEen rapport uit 2006 van de ambassadeur voor de VS in Suriname gedurende de periode 2003-2006, welke is gepubliceerd op Wikileaks, doet denken dat het creëren van maatschappelijke onrust, een beschuldiging door de oppositie geuit aan het adres van president Desi Bouterse, een al tenminste10 jaar oud idee zou zijn van Bouterse om te ontkomen aan een mogelijke gevangenisstraf naar aanleiding van het 8 decemberstrafproces. De ondertussen veroordeelde drugscrimineel Shaheed “Roger” Khan uit Guyana, met wie Bouterse banden zou hebben onderhouden, zou volgens het rapport Bouterse overigens hebben willen ondersteunen in zijn pogingen daartoe, staat in het rapport. Dit is informatie die de toenmalige procureur-generaal had doorgespeeld aan de ambassadeur. Volgens het rapport maakte Bouterse als voorzitter van de NDP in die periode voorts ook goed gebruik van zijn goed georganiseerd politiek apparaat om regeringsleiders publiekelijk uit te dagen. Dit, door openbare uiteenzettingen, protesten en parlementaire insteken te doen die voor discussie zorgden.
In 2005 had Bouterse nog een aantal straatprotesten geleid, waarbij hij het aftreden van de regering eiste. Sindsdien zou de NDP onder Bouterse op agressieve wijze campagne hebben gevoerd om de fragiele meerderheid van de toenmalige coalitie te ondermijnen en daardoor nieuwe en vervroegde verkiezingen te forceren, zodat hij een eigen regering zou kunnen vormen. Dit gebeurde volgens het rapport allemaal binnen de context van het toen op handen zijnde 8 decemberstrafproces waar Bouterse de hoofdverdachte van is. Al deze handelingen van Bouterse werden als mogelijke uitbreiding gezien van zijn pogingen om een ‘kritieke hoeveelheid’ onrust en instabiliteit te creëren om zodoende de overheid te dwingen om zijn strafproces te beëindigen, aldus het rapport welke op Wikileaks te raadplegen is.

error: Kopiëren mag niet!