Gajadien: “Dodson misleidt samenleving”

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) blijft erbij dat minister Reguillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) de samenleving misleid heeft met de mededeling dat de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) binnenkort over zal stappen naar het hanteren van het schijven- of staffelsysteem bij het berekenen van de energietarieven. “De samenleving krijgt steeds andere informatie, waardoor men niet meer weet waar men aan toe is. Gezien het feit dat het gaat om energie, moet je als samenleving kunnen plannen en daarop kunnen inspelen”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) afgelopen donderdag heeft de VHP’er deze kwestie weer aan de kaak gesteld. Dodson kon echter wegens een sterfgeval niet in DNA aanwezig zijn om de vragen te kunnen beantwoorden. Arbeid-minister Soewarto Moestadja, in hoedanigheid van regeringscoördinator, benadrukte dat de bewindsman in overleg met de EBS bezig is een finale uitleg over deze kwestie te geven. Volgens Moestadja zal in de komende dagen hierover nadere informatie de gemeenschap bereiken. De rol van de Raad van Ministers (RvM) zal in deze ook gespeeld worden. “Wanneer wij aan de ene kant zien dat de minister in de media zegt dat het staffelmodel gehanteerd zal worden en wij donderdag bij monde van de regeringscoördinator vernamen dat men nog discussieert, kunnen wij duidelijk concluderen dat minister Dodson de samenleving wederom heeft misleid”, aldus Gajadien.
Niet duidelijk welk tarievenmodel deze maand zal worden gehanteerd
Gajadien zegt dat het nog niet duidelijk is welk tarievenmodel bij het opmaken van de facturen medio deze maand aan de verbruikers zal worden opgestuurd. Volgens de politicus is het publiek geheim dat het energiebedrijf bij de afgelopen tariefsverhogingen ruim SRD 20 miljoen extra van 7% van de huishoudens heeft binnengehaald. “Het gaat om enorm veel geld dat uit de samenleving wordt onttrokken. Dit is iets dat zijn weerslag zal hebben in de prijzen van alle diensten en goederen”, stelt hij. Ondertussen heeft ook president Desi Bouterse zijn bezorgdheid over deze kwestie geuit. Vrijdag heeft hij zelf gesprekken met de NH-minister gevoerd om verlichting te brengen in de tarieven.
Minister heeft mond voorbij gesproken
De parlementariër zegt dat het in deze kwestie duidelijk erop lijkt dat Dodson voor zijn beurt heeft gesproken. Volgens de politicus is het terecht dat EBS praat over een missive van de RvM, voordat zij een verandering kan plegen. Het gaat bij hem erom dat Dodson als minister zijn mond niet voorbij moet praten, zonder dat er een officieel besluit is genomen. “De samenleving is niet daarmee gediend”, aldus Gajadien.
Transparantie binnen EBS nog steeds zoek
Gajadien zegt dat er ook nog steeds enorme ontevredenheid is binnen de EBS, aangezien er nog steeds geen transparantie is bij de aankopen die het staatsbedrijf doet. Zo worden er ook geen openbare aanbestedingen gehouden voor grote aankopen. Dit heeft de minister volgens de VHP’er ook in een schrijven gericht aan de Raad van Commissarissen (RvC) binnen de EBS. Volgens Gajadien heeft Dodson gevraagd om meer transparantie te verschaffen in de aankopen bij het energiebedrijf.
FR

error: Kopiëren mag niet!