Zika-epidemie Suriname voorbij

1 Zika epidemie Suriname voorbijVolgens de directeur van het BOG, Lesley Resida, is het Zika-virus in Suriname niet meer te zien. De statistieken zijn er om dit aan te tonen. De dalende trend was al sinds enige tijd terug merkbaar. “De epidemie is voorbij. Deze epidemieën duren maar kort. Als genoeg mensen de ziekte hebben gehad en de maatregelen effect hebben, dan verdwijnt het”, zegt de arts. Over de overige ziekten die door de muskiet worden overgedragen, zoals Dengue en Chikungunya zegt Rersida dat de ervaring uitwijst dat de kans op besmetting er in de grote regentijd er niet is. Bij grote regens is er wel meer kans op parasitaire en bacteriële ziekten verspreid door bijvoorbeeld ratten. Na de regens echter is er wel kans op een uitbraak van bepaalde ziekten die door muskieten worden overgedragen. De muskiet heeft namelijk schoon water nodig om te broeden. “Het blijft daarom belangrijk om te blijven opruimen”, stelt Resida. Op dit moment is de campagnevoering weliswaar minder intensief. Zo zijn er nu geen huis aan huis opruimingsacties gaande. Wat het Zika-virus betreft, mag de bevolking volgens Resida in ieder geval nu wel enigszins gerustgesteld zijn. “Maar wat de broedplaatsen voor muskieten betreft, daar zijn we nog niet gerust over”, aldus Resida. Mensen die al Zika hebben gehad, kunnen niet wederom besmet raken met dit virus. Voor buitenlanders die nog nooit zijn blootgesteld aan het virus, blijft het risico op besmetting wel aanwezig aangezien zij niet over de nodige antistoffen beschikken die mensen die het virus al gehad hebben, wel in hun lichaam meedragen.

error: Kopiëren mag niet!