Medicamentenimporteurs hanteren vaker dagkoers naar afnemers toe

De minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, had enige tijd terug aangegeven dat hij ervoor zou zorgen dat Amerikaanse dollars, gereserveerd tegen een officiële koers, aan importeurs van medicijnen ter beschikking zouden worden gesteld. Dit, om de voorziening in medicamenten te kunnen garanderen en de rust in de samenleving op dit stuk te behouden. De Vereniging van Apothekers (VvA) had in een schrijven het groeiend tekort aan medicamenten aan de minister voorgehouden. De voorzitter van de VvA, Irvin Jong a Liem, zegt dat hij zelf geen importeur is en dat de meeste apotheken hun medicamenten kopen bij de importeur. Hij is er niet van op de hoogte of de importeurs een speciale koers krijgen om hun dollars aan te kopen. Als apotheker die medicamenten bij de importeurs afneemt, weet hij wel dat sommige importeurs een SRD prijslijst hanteren, waardoor hij niet weet welke koers zij hanteren naar hem toe, terwijl anderen weer hun prijzen gewoon berekenen met de dagkoers.
De importeurs kopen hun medicamenten met vreemde valuta en met de steeds stijgende koers voor de Amerikaanse dollar ontstaat er een probleem in de periode tussen de aankopen van de medicatie. De medicamenten worden namelijk tegen een bepaalde koers aangekocht, op basis waarvan de verkoopprijs berekend wordt. Tegen de tijd dat er een nieuwe voorraad aangekocht moet worden, is de verkoopprijs op basis van de gestegen koers voor de dollar al niet meer toereikend om daaruit de nieuwe voorraden te kunnen betalen, om maar niet te spreken over enige winst voor de importeurs. Reden waarom de verkoopprijzen voor medicijnen omhoog gaan, ook bij de apotheken. Een extra vertraging ontstaat wanneer verzekeringsmaatschappijen achterstanden van maanden hebben in betalingen naar de apothekers toe, die al dan niet ook zelf importeurs kunnen zijn. Apothekers voelen zich daarom soms genoodzaakt om de cliënten vooraf voor hun medicijnen te laten betalen, terwijl dit in strijd is met afspraken gemaakt met de verzekeraars. Ook de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en het Academisch Ziekenhuis hebben destijds de noodklok geluid over het tekort aan medicamenten en medisch verbruiksmateriaal, waardoor het leven van patiënten op het spel komt te staan.

error: Kopiëren mag niet!