De moed en durf om het licht te zijn!

Het verbaast mij dat voorgangers, die actief in de politiek zijn en nog in de vertegenwoordiging van het kiezersvolk, de Bijbel als leidraad hanteren, doch verre van de Bijbel zijn. Erger is het dat dit zelf aan hun gehoor wordt doorgeven en al dan niet subtiel of openlijk opgelegd. Hun handelen en uitingen doen mij vooral denken dat zij artiesten zijn, en (die) zich dan laten drogeren om op te treden. De vergelijking met een artiest van vooral wereldformaat is treffend. Enkel de intrede in de samenkomst, hetzij in het kerkgebouw, hetzij op de politieke fora/podia laat er geen twijfel over bestaan dat zij zelf de wereldse gebruiken, ten toon spreiden, aanbidden en meer waarde hechten aan uiterlijk vertoon dan aan het uitdragen van de Bijbelse normen en waarden.
Zij hebben daarbij een zo druk agenda van uitvoeringen en optredens af te werken dat er nauwelijks ruimte is voor het zich verdiepen in de ware betekenis van hun performance, om hun geloofwaardigheid volgens de Bijbelse principes ter ondersteuning te laten zijn. Vergeten deze Bijbel hanterende politici wat geschreven staat in 1 Johannes 1 vers 5? “En dit is de verkondiging, die wij van Hem gehoord hebben, en wij u verkondigen, dat God een Licht is, en gans geen duisternis in Hem is.”
Politici die tevens voorganger zijn of een vooruitgeschoven positie hebben in de leer van, uit en over de Bijbel, doen er goed aan om deze verzen in acht te nemen en in hun optreden blijk hiervan te geven; 1 Johannes 1 de verzen: – 6 Indien wij zeggen, dat wij gemeenschap met Hem hebben, en wij in de duisternis wandelen, zo liegen wij, en doen de waarheid niet. – 7 Maar indien wij in het licht wandelen, gelijk Hij in het licht is, zo hebben wij gemeenschap met elkander, en het bloed van Jezus Christus, Zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde. – 8 Indien wij zeggen, dat wij geen zonde hebben, zo verleiden wij ons zelven, en de waarheid is in ons niet. Toon en vertoon de moed waarover de Bijbel het heeft en durf onverschrokken aan te geven, dat u niet klakkeloos achter de kudde loopt.
Weet dit; “Wie achter de kudde aanloopt, stapt geheid in de stront van een ander”; Leer uw gehoor zelf te denken en moedig ze met uw optredens daartoe aan. Stel hun eigen denken boven het aan u opgelegde denken aan hen op te leggen. Als u dezelfde God dient en uitdraagt, die de Bijbel aanmoedigt te dienen vanaf de eerste letter in Genesis tot en met de laatste letter in Openbaringen van Johannes, dan weet u dat Deze God u moed heeft gegeven en het verder heeft aangesterkt, om boven de leugen te zijn en u daarbij onverwijld de durf heeft gegeven om Het Licht te doen schijnen, over alles waaraan u deelneemt. Zodanig dat er geen enkele schaduw ontstaat. Schaduw is de duistere plek, die ontstaat waar het licht niet beschijnt.
Kent u als politiek actieve voorganger de strekking van: “God zijt met ons Suriname, Hij verhef’ ons heerlijk land!”? “Stre déf’ stre, wi nó sa frédé, Gado dé wi Fésiman!”? Ik weiger aan te nemen dat bovenal, het rijmen van op elkaar volgende teksten in de coupletten u aanspreekt. Evenzo weiger ik de vergelijk te maken met de hogepriester die in het duister in de holst van de nacht gaat vragen wat wedergeboorte inhoudt. Aangezien u propageert en proclameert, dat God u in die positie heeft speciaal heeft geroepen en gezet; Heb dan de moed en durf om het licht in de politiek te zijn! M’é bar’yu!

Dennis E. Belfor (Rotterdam)

error: Kopiëren mag niet!