Advocaten in 19 kilo drugszaak vragen vrijspraak

De raadslieden van de verdachten Krisnadath K. (59) en het echtpaar Dewanand R. (54) en Dropatie R. hebben maandag 4 juli hun pleidooi gehouden. Advocaat Himradj Matawlie verzocht rechter Ingrid Lachitjaran om zijn cliënten, Dewanand R. en zijn vrouw Dropatie R., te willen ontslaan van alle rechtsvervolging. Volgens de raadsman heeft de politie natte vingerwerk verricht. Indien zij de camerabeelden van de luchthaven zouden hebben bezichtigd c.q. serieus zouden hebben doorgenomen, zouden zij binnen een wip hebben achterhaald wie de verstrekker is geweest van de drugs in kwestie. “Mijn cliënt Dewanand werd voorgehouden dat hij gratis naar Nederland zou reizen om zich daar verder medisch te laten behandelen. In ruil daarvoor moest hij dan wel twee koffers van de verstrekker Prem meenemen. Deze man had geen slechte bedoelingen en hij stemde toe met Prem. Tot zijn verbazing werden hij en zijn vrouw, die als hulp meeging, op de luchthaven staande gehouden. In hun koffers werd op 6 december vorig jaar 19. 02 kilogram cocaïne aangetroffen. Het verboden spul was verwerkt in 24 pakken pomtayer.” Tegen het echtpaar eiste Niramala Maikoe een straf van 4 jaar.
De vervolging achtte de uitvoer wettig en overtuigend bewezen en eiste tegen elk een straf van 4 jaar met aftrek en een geldboete van SRD 1500. Anders riskeren zij nog 3 maanden hechtenis.
De advocaten Rishma Garib en Benito Pick, die voor de verdachte Krisnadath pleitten, hebben ook integrale vrijspraak gevraagd. Volgens de raadslieden heeft de vervolging de feiten niet hard kunnen maken. De rol van deze verdachte was alleen om de passagiers te vervoeren naar de luchthaven. Krisnadath heeft gehandeld op instructie van Prem. De raadslieden waren het niet mee eens dat het Openbaar Ministerie de eerder aangehouden verdachte H. niet vervolgt. Advocaat Pick haalde aan dat de officier van justitie bij haar requisitoir heeft aangegeven dat het niet vaak voorkomt dat verstrekkers worden aangehouden. De verdachte wordt aangemerkt als verstrekker, maar daarvoor is er geen bewijs. Hij geeft toe de passagiers op die bewuste dag te hebben afgezet. Omdat Krisnadath als verstrekker wordt aangemerkt, wordt er een straf van 6 jaar geëist.
De raadsman haalde een vonnis aan in zijn pleitnota van het gemeenschappelijk hof, waar de rechter de vervolging niet ontvankelijk heeft verklaard, omdat het Openbaar Ministerie willekeur had toegepast door een van de verdachten niet te vervolgen. Dit punt haalde Pick aan in zijn pleidooi. Hij verzocht de rechter om de openbare aanklager niet ontvankelijk te willen verklaren, omdat zij de verdachte H., die vanaf het begin van het proces aanwezig was, niet heeft vervolgd. Slechts deze 3 verdachten staan voor de rechter. Kort na het pleidooi deed Pick het verzoek tot voorlopige invrijheidstelling van de verdachte Krisnadath. Dit deed hij nadat de officier aangaf op een ander moment haar tweede beurt te zullen presenteren. De vervolging verzette zich tegen het verzoek van de advocaat en gaf aan dat er nog ernstige bezwaren overeind staan. De magistraat wees uiteindelijk het verzoek voor de voorlopige vrijlating van de verdachte Krisnadath af. Tegelijkertijd heeft zij de detentie van de verdachte Dropatie R. vanwege omstandigheden opgeheven. Zij mocht maandag naar huis. De rechter deelde haar evenwel mee dat haar voorlopige vrijlating niet betekent dat zij de straf ontkomt. Zij zal de straf, welke eventueel aan haar zal worden opgelegd, wel moeten uitzitten.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!