Sportcolumn: Dank jullie wel voor het verprutsen van 1 juli!

De economische crisis gecreëerd door deze president en zijn rechterhand Hoefdraad heeft ervoor gezorgd dat de traditionele zwemmarathon van 1 juli niet door is gegaan. Dat is pas wat heet zonde. Er was wel geld om buitenlanders te decoreren; zelfs dJ’s kregen een lintje. Er werd met geld gesmeten alsof we in Dubai waren in een penthouse. Feestjes bouwen met gemeenschapsgelden. Het deed ook denken aan Pablo Escobar zijn vrijgevigheid. En nu is alles op, dus maar op de knieën gaan voor die ‘gehate’ witte man. Het is toch hoogopmerkelijk dat men praat over een Olympisch zwembad, terwijl men een stukje cultuur niet eens in stand kan houden. Sedert de jaren tachtig is de 1 juli zwemmarathon niet weg te denken.
Vroeger kon je op de radio luisteren hoe het allemaal verliep. Ik kan me dat nog voor ogen halen; de radio aan en in een weiland of in een stal tussen de koeien spelend daar op de Staatsboerderij, waarvan nu ook grote delen door deze president aan een vriend van hem is gegeven om te verkavelen. Over ontwikkelingsvisie gesproken. Ricky W. Stugard heeft de geschiedenis van de sportmarathon top neergepend is zijn werk; ‘De eerste Surinaamse sportenencyclopedie (1893 – 1988). Daarin is te lezen dat op 1 juli 1973 de eerste officiële zwemmarathon werd georganiseerd, waaraan 29 zwemmers deelnamen. De jongste zwemmer was Sammy Gonesh (10 jaar). Prachtig om te weten. Dan spring ik even naar 1981, want hoe dan ook we worden nog steeds geteisterd door de verschrikkelijke jaren tachtig. In dat jaar won Hugo Goosen. In 1982 won The Golden Boy Anthony Nesty. Adel verplicht, ik moet dames als Pauline Nesty Deborah Cheng en Claudia van Lierop niet vergeten. Dit is historie, dit is cultuur en dat heeft deze president die naar eigen zeggen zoveel van sport houdt ons afgenomen, omdat je hem niet met je portemonnee kan vertrouwen.
Dit is echt een afgang. Een stukje sport cultuur moet ook aan Bouterse zijn fratsen geloven. Dat is op z’n zachts uitgedrukt incorrect. Dan heeft de president met veel bombarie een ministerie van Sport & Jeugdzaken in het leven geroepen; eerst mochten Wangsabesari en zijn lakei Adna daar zwemmen. Toen heeft de baas zijn ongecertificeerde puber aldaar geplaatst. Hoeveel keer moet ik nog met valide argumenten komen opproppen om te bewijzen dat deze jongen niet eens geschikt is om een kinderbad te runnen, laat staan een ministerie. Waarvoor is dat departement er? Om je politieke vrienden en kennissen aan wat heet via de geldende regels zich gezelschapsgoederen toe te eigenen? Ze kunnen niet eens voor zorgen dat een traditioneel nationaal evenement door is gegaan. Dan verwacht men dat je niet depressief, ongeduldig en agressief wordt; loop toch lekker naar Domburg zou ik zeggen!
Dat is dan ene kant van het verhaal. Nu naar de organisator; de Zwembond. Ik weet dat jullie nog in de wittebroodsweken zitten, maar dit toch een regelrechte afgang. Al twee weken pen ik neer dat bestuurders in dit land niet toekomst gericht kunnen of willen denken. De Zwembond moest dit toch al maanden geleden zien aankomen. Ik bedoel je logisch verstand kon je zeggen dat ‘The Golden Goose’, geen gouden eieren meer legt. Staatolie is niet meer wat het was door financieel wanbeleid van zowel de directie als de overheid. Nu legt het bedrijf geen gouden eieren meer, sterker nog ‘ The Golden Goose’ van weleer is geslacht en in de supermarkt te koop als een eend zonder vet; mager vlees dus! Niet alleen bij de supermarkt, ook bij GOw2. Het bestuur van de Zwembond moest dit toch al zien aankomen en aan de bel getrokken bij de president, die zo van sport houdt. Zelfs de speelbal van de lokale elite; de Savanne Rally was bijna niet doorgegaan. Wie is de hoofdsponsor? Mooi. Dat vreselijk gedoe wat heetf ‘Aint Got Talent’ is toch ook niet doorgegaan? Wie was de sponsor. Effe hoor, dat was pas vreselijk om te aanschouwen. We moeten eerlijk zijn; het enige talent wat we hebben is hoe te stelen en je van strafvervolging te ontdoen via de geldende regels en basta!
Dus heren en dames van de Zwembond; jullie hebben zitten slapen en zijn dus hoofdverantwoordelijk dat de traditionele, prachtige zwemmarathon dit jaar niet is doorgegaan. U moet ook begrijpen wat dit evenement voor mij betekent. Zit je aan De Waterkant te denken hoe die schepen aanmeerden met mensen uit Afrika die aan wal kwamen; hoe er in en uitgeladen werd daar bij het Waaggebouw. Hoe mij grootvader uit India hier kwam, alleen weet ik niet waar hij aan wal kwam. Dat maakt niet zoveel uit, maar voor mij is de zwemmarathon meer dan zwemmen alleen, het is een stukje leed en doorzettingsvermogen die ook door onze voorouders gealtereerd zijn. Daarom ben ik heel erg boos en uit protest ben ik niet naar Waterkant geweest om pruimen op rum of een lekkere stuk worst te halen.
[email protected]

error: Kopiëren mag niet!