‘Ondernemers schamen zich toe te geven moeilijke tijden door te maken’

Marlon Rozenblad, ondernemer en lid van de politieke partij Abop, stelt dat ondernemers zich schamen om toe te geven dat ze moeilijke tijden doormaken. ‘Ik had al enige tijd terug aangegeven dat ondernemers moeilijke tijden zullen doormaken.’ Steeds meer mensen proberen manieren te zoeken om het hoofd boven water te houden en op allerlei manieren te bezuinigen. De kapper zelf bemerkt dat men bijvoorbeeld langer over doet om een afspraak te maken of dat bepaalde mensen zelf met hun haar bezig zijn, soms met de nodige nare gevolgen. ‘Je ziet echter steeds minder mensen gebruik maken van de kapper, men gaat minder naar de fastfood of naar een boetiek’, zegt Rozenblad. Volgens de Abop’er zouden bedrijven vanaf 2012 al sluiten, maar het was niet zo schrikbarend als wat het nu is. De politieke partij Abop heeft toen daarvoor gewaarschuwd. Ook maakt de huidige situatie mensen agressiever. ‘Je ziet het ook in het verkeer. Mensen raken verhit.’ De politicus vindt dat ‘men de situatie niet op elkaar moet verhalen’.
Eerst lid van de paarse NDP
De Abop’er was voorheen lid van de paarse partij, de NDP. Dit besluit had volgens Rozenblad veelal te maken met zijn ouders. ‘Als jongeman ga je mee met de keus van de ouders. Je laat je vaak ook op sleeptouw nemen door beloften die gemaakt worden.’ Rozenblad had in die periode zelf ook propaganda gevoerd voor de partij, maar bemerkte dat nadat de mensen in 2010 zijn gekozen, zij ander gedrag vertoonden. Mensen die toen een dubieus verleden hadden, kwamen weer in beeld. ‘Ik begon vragen te stellen waarom er met bepaalde mensen gewerkt moest worden.’ Het ging in deze toen om de groep van Jules Wijdenbosch, die volgens Rozenblad weer in beeld kwam en de dienst uitmaakte. Rozenblad vond na de verkiezingen dat er heel wat mensen om de president kwamen die hem chanteerden. ‘Het zijn mensen die van bepaalde handelingen nog op de hoogte zijn. Mensen van de jaren ’80, die de president naar zaken vroegen en hem voorhielden daarvoor niet hun mond open te zullen doen.’ De politicus besloot toen dat hij niet kon werken op een plaats waar er handelingen gepleegd werden, die het daglicht schuwen. ‘Later heb ik mij aangesloten bij Abop, omdat de partijvoorzitter Ronnie Brunswijk een Godvrezend mens is’, verklaart hij.
68 stemmen
De politicus werd door de Abop op de lijst van Paramaribo op plaats nummer 5 gezet. Uiteindelijk kreeg hij slechts 68 stemmen, die volgens hem niet aan hem te wijten was, omdat hij wel degelijk een goede achtergrond had. ‘Ik heb vaak mijn maatschappelijke kant aan de samenleving bewezen. Het kleine aantal stemmen was te wijten aan de racistische aanvallen, die de partij te verduren had. Men vond dat de ondernemer niet kon overstappen naar een Marronpartij. Men vroeg mij toen ‘Fa ie kang go wroko nanga den djoeka, je bent een ezel’.’ Ook is de haar- en hoofdspecialist van mening dat Surinamers niet rijp genoeg zijn voor eerlijke mensen. ‘Wil je in de politiek gaan, moet je eerst in je eigen behoefte kunnen voorzien.’

error: Kopiëren mag niet!