Santokhi wil onafhankelijk onderzoek IMF of IDB over staatsfinanciën

VHP-fractieleider Chan Santokhi benadrukte donderdag bij de verdere behandeling van het Stabilisatie- en Herstelplan van de regering dat het plan gedoemd is te mislukken, als de ware oorzaak van de financiële crisis niet geïdentificeerd en geëlimineerd wordt. Vandaar dat hij ervoor pleit dat de regering hulp inroept van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) of de International Development Bank (IDB) om een onafhankelijk onderzoek te verrichten over de staatsfinanciën in de regeerperiode 2010-2015. Volgens de politicus heeft het Surinaamse volk het nodig te weten wat er precies is gebeurd met de extra USD 3.5 miljard deviezeninkomsten, die het land in de voornoemde periode binnen heeft gehaald. Santokhi benadrukte dat in het plan er geen deugdelijke evaluatie is gepleegd van de voornoemde regeerperiode. Ook is er geen verklaring over de uitgaven van meer dan USD 3.5 miljard extra inkomsten toen. Volgens de politicus wordt het beleid van de voornoemde periode gekenmerkt als een beleid met onvoldoende transparantie en het niet onderzoeken van tal van corruptiegevallen. “En dit beleid wordt voortgezet.” Tenslotte wordt volgens hem ook genoemd het falend beleid en ook dat de coalitie in feite het beleid niet kritisch heeft begeleid. Santokhi verwees naar de uitspraken van Financiënminister Gilmore Hoefdraad, die dit enkele maanden geleden zelf ook bekendmaakte tijdens een persconferentie. Volgens de politicus is het duidelijk dat er niet adequate verantwoording is afgelegd over de staatsfinanciën. “In feite was de coalitie gewoon een verlengstuk van de regering”, aldus Santokhi.
Slechts 25% aan beleid besteed, waar is de rest?
Santokhi benadrukte dat van de USD 3.5 miljard er wel degelijk, zoals de regering dat aangeeft, gelden zijn besteed aan beleid. “Ik geloof best wel dat er gelden zijn gebruikt voor bouw van scholen, een brug en enkele wegen.” Wat hij wel weet, is dat deze uitgaven slechts 25% van de USD 3.5 miljard zouden hebben gekost. Via de media heeft hij vernomen dat via het IMF de eerste tranche van de lening reeds overgemaakt is voor Suriname. Volgens Santokhi zou het ook goed zijn als de volksvertegenwoordiging ook een overzicht zou kunnen krijgen van wat er precies met deze USD 81 miljoen zal gebeuren of is gebeurd.
IMF maakt melding van enorme uitgaven
Volgens Santokhi geeft de ‘stand-by agreement’ (SBA) aan dat er sprake is geweest van enorme uitgaven en toename van overheidssalarissen als gevolg van het aantrekken van arbeiders tijdens de verkiezingen. Het zijn volgens hem deze actoren die niet aangepakt worden in het plan. Vandaar dat hij het plan zwak, ongeloofwaardig en niet uitvoerbaar vindt. “De regering zal de ware oorzaken ook moeten vermelden”, aldus Santokhi.
Surinamers met ruim 68% armer geworden
De VHP-topman benadrukte dat Surinamers in de afgelopen periode met ruim 68% armer zijn geworden, terwijl wij als land nu ook behoren op de lijst met de derde hoogste inflatie in de wereld met ruim 36.8%. “Het 17de rijkste land, dan zijn wij daar geëindigd als een van de armste landen.” Volgens Santokhi moet de armoedegrens nu berekend worden en dat als bezemlijn te voeren bij het plan. Een andere grote zaak is dat de regering haar soevereiniteit kwijt is met betrekking tot het financieel-economisch bestuur. “De middenklasse is compleet uitgehold, terwijl winkels ook sluiten”, aldus Santokhi. Wat Santokhi ook bijzonder opvalt, is dat het IMF-programma heel wat nieuwe wetten en wetswijzigingen voorstelt, maar in dat rijtje de anticorruptiewet ontbreekt. Hij stelt voor dit ook op te nemen. Ook wil hij weten wat het aflossingsplan is van de leningen. Als de verdiende gelden uit de geldsector voor aflossingen zullen worden gebruikt, vraagt hij zich af hoe het land zal worden ontwikkeld.
Kan SBA worden gewijzigd?
Santohi wilde weten van de status is van de stand-by agreement met het IMF. De agreement wordt als aanvullend stuk behandeld en zou Santokhi ook graag willen weten hoeveel ruimte er is om in dat document aanpassingen aan te brengen. Volgens de VHP-leider is dat document eerst door de regering aangeboden aan het IMF, daar besproken, goedgekeurd en dan gebracht naar het parlement.
FR

error: Kopiëren mag niet!