VSW bekijkt zaken op een laag pitje

De Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW) is momenteel zaken op een laag pitje aan het bekijken. Winkeliers hebben het de afgelopen periode te doen gehad met hun eigen prijzen. Men zit vast met zowel de importeur/leverancier als met de consument. Met de importeur/leverancier omdat men de betalingen niet op tijd kan verrichten vanwege de trage afzet. Met de consument omdat die niet begrijpt wat er precies gebeurt met de torenhoog klimmende prijzen.
In Suriname, in zo een kleine gemeenschap, blijkt nu de grote winkel met 30 en 40 freezers niet nodig te zijn op de omvang van de populatie. Het aanbod van goederen was in de normale (niet crisis ) situatie al te groot voor de totale Surinaamse samenleving. Nu is het zodanig minder geworden, dat de winkeliers over de kop gaan vanwege de afname van de afzet.
Op dit moment is er nog steeds op bepaalde plekken in het land openingen van nieuwe winkels (supermarkten) waar te nemen. Dit ondanks de halt op het verstrekken van nieuwe vergunningen door het ministerie van Handel en Industrie. Voor voorzitter Raymond Hasnoe, is dat een heel vreemd verschijnsel. “Wat wij nodig hebben zijn de kleine supermarkten. Het moet niet overkomen alsof ik tegen de grote supermarkten ben. Teveel en te dichtbij in een straat is niet gezond. Verspreid over gebieden kan nog passeren. Nu moeten ze verplicht downsizen om te overleven”, stelt Hasnoe.
Het risico van ondernemen op een onverantwoorde manier door oneigenlijke concurrentie zal volgens Hasnoe leiden tot ongezond zaken doen met een fataal gevolg.
Hasnoe staat er nog steeds op dat het ministerie van Handel en Industrie de noodzaak moet inzien om de hele sector te ordenen en de winkeliers te beschermen. Er moet meer voorlichting van uit het ministerie komen. Het ministerie zou goed doen door de potentiële business zone’s aan te geven. Zo kunnen geïnteresseerde investeerders investeren in andere sectoren.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!