Actiegroep SOS wil sluiting vuilstortplaats Ornamibo

Actiegroep SOS wil sluiting vuilstortplaats Ornamibo (3)
Actiegroep SOS wil sluiting vuilstortplaats Ornamibo (4)
Actiegroep SOS wil sluiting vuilstortplaats Ornamibo (5)
Actiegroep SOS wil sluiting vuilstortplaats Ornamibo
Actiegroep SOS wil sluiting vuilstortplaats Ornamibo (1)De Actiegroep Stop Ornamibo Stort (SOS) wil sluiting van de vuilstortplaats Ornamibo. ‘Stop Ornamibo Stort. Stop Ornamibo Stort’, scandeerden de actievoerders. De situatie op deze vuilstortplaats wordt steeds erger, de verwerking van het vuil vindt steeds onprofessioneler en onhygiënischer plaats. De druppel die de emmer heeft doen overlopen, is dat het vuil nu gedumpt wordt in de Parakreek, waardoor het water nu ook vervuild raakt. Gisteren heeft SOS een prikactie gevoerd voor de ingang van de vuilstortplaats, door voor ruim anderhalf uur de weg hiernaar toe te barricaderen met ruim 150 man. Bedoeling was de aandacht van de minister te trekken. Omdat hij niet persoonlijk kwam opdagen, geeft de actiegroep het ministerie een week de tijd om van zich te laten horen. Als dat niet gebeurt, wordt de actie verscherpt.
De Actiegroep SOS werd in 2013 opgericht door buurtbewoners, die enorm veel last hebben van deze vuilstortplaats. Reshmie Bihariesingh is de voorzitter van SOS. ‘We strijden in feite vanaf 1998 tegen deze vuilstortplaats. Het was iets voor een korte termijn, waarbij er bepaalde soort vuil voor 5 jaar als alternatief voor een officiële vuilstortplaats zou dienen. Echter, sindsdien is er hier allerlei troep gedumpt en de plaats is blijvend geworden. We hebben zoveel brieven geschreven naar alle instanties, maar er is nooit een oplossing gekomen’, zegt Bihariesing. Ze heeft de ondersteuning van buurtbewoners en dr- en rr-leden om de zaak wederom aan te pakken. ‘We onderschatten het gevaar dat hieruit kan voortkomen. Het gaat niet alleen om de vliegenplaag, stank en rookontwikkeling. Kinderen worden ziek, ze moeten een inhalator gebruiken’, zei ze aan de buurtbewoners.
Ook de dr-leden van Wanica en rr-leden van onder andere Houttuin en De Nieuwe Grond ondersteunden de actie gisteren. De districtsraad als de ressortraad van Houttuin hebben brieven geschreven naar het commissariaat en het ministerie van OW. Echter is er nog steeds geen oplossing gekomen. De laatste 11 jaar is de sluiting van de vuilstortplaats geëist via hoorzittingen en ressortplannen, echter ook zonder resultaat.
Buurtbewoner John Marapin-Gopi wil niets meer horen. ‘Ik vecht al 18 jaar tegen deze vuilstortplaats. Ik eis onmiddellijke sluiting, vandaag al’, zei hij. ‘Er wordt hier niet alleen huisvuil gedumpt, maar ook dieren- en visafval, kadavers en noem maar op. Onhygiënischer kan het niet’, zegt Marapin-Gopi. Hij bracht de pers mee naar binnen, waar het vuil in het open landschap gesmeerd staat. Bij het rijden naar binnen toe, werd de weg gesloten met een graafmachine. ‘Toch heb ik de media laten zien waar het vuil in de Parakreek wordt gedumpt’, geeft Marapin-Gopi aan. ‘Het is nu of nooit.’

error: Kopiëren mag niet!