Valies: regering ondanks IMF gehouden aan overeenkomst met BVL

Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BVL), stelt dat de recentelijk gesloten ‘herwaarderings-overeenkomst’ tussen de BVL en de Staat een uitgemaakte zaak is. “Wij hebben een overeenkomst met de Staat en in beginsel moet de Staat zich hieraan houden. Beide partijen moeten zich hieraan houden. Wij hebben ons aan ons deel gehouden en zij behoren zich ook aan hun deel te houden.” De aanleiding voor deze reactie van Valies is het feit dat nu duidelijk naar voren is gekomen dat het IMF geen salarisverhogingen voor ambtenaren in 2016 voorstaat. De vraag die nu rijst, is of de regering de BVL slechts een worst heeft voorgehouden door een overeenkomst tot herwaardering met hen aan te gaan. De eerste aanpassing moet namelijk dit jaar al geschieden.
“De overeenkomst is gesloten voordat de overeenkomst met het MF is gesloten”, redeneert Valies. Reden waarom hij ervan uitgaat dat de regering hier rekening mee zal moeten houden. De overeenkomst is immers gemaakt op grond van de stand van zaken op dat moment. Dit, gelet op de plaats en de rol die de leraren vervullen voor wat betreft de ontwikkeling van het land en mede vanwege de huidige achterstelling van de leraren. “Het gaat bij ons ook niet zozeer om een loonsverhoging, maar om een herpositionering van de leraren, een aparte loonstructuur voor de leraren”, verduidelijkt de vakbondsman. Er is hier volgens hem sprake van een nuanceverschil.
Valies geeft aan dat men wil komen tot een nieuwe situatie, waarbij een nieuw systeem gehanteerd wordt binnen de huidige loonstructuur. Ten aanzien van de MOU tussen de regering en het IMF stelt Valies dat de vakbond reeds op de hoogte is van de passage hierin vervat, waarin staat dat de loonsom voor de ambtenaren moet worden teruggebracht en wel met ongeveer 1%. Dit komt volgens hem feitelijk neer op het bevriezen van de loonsom op een bepaald niveau. “De loonsom moet enigszins beperkt worden en dit kan op verschillende manieren.” Valies zoekt het onder andere in de richting van minder overuren voor ambtenaren. Overuren maken namelijk een wezenlijk deel uit van de loonsom. Ook andere vormen van bezuinigingen kunnen volgens Valies worden toepast.

error: Kopiëren mag niet!