“Tot 2025 geen goede tijden verwachten”

Het programma van het Internationaal Monetair Fonds zal twee jaren in werking zijn. IMF zal al het financieel gebeuren, dat zij met de overheid is overeengekomen, in Suriname monitoren. Het tijdsplan van uit te voeren activiteiten is duidelijk op papier opgenomen. Het pakket van IMF is dus duidelijk. Suriname zit momenteel in een crisissituatie. IMF moet volgens volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed gewoon worden gezien als een buffer voor twee jaren, om zaken te reguleren. IMF komt wanneer een regering meer uitgeeft dan zij ontvangt. Het fonds is er nu om de regering terug te brengen naar haar werkelijke levensstandaard.
De financiële instelling komt met een klein bedrag in, dat bedoeld is om de regering te dwingen stabiliserende maatregelen te treffen. “Een andere reden is, dat geen enkele andere bank je zou helpen. Vandaar dat de andere instanties nu, na het IMF, wel bereid zijn om geld ter beschikking te stellen. Het pakket dat de regering met IMF is overeengekomen, dwingt de regering om geen geld te verspillen. IMF is echter niet verantwoordelijk voor de effecten van al de maatregelen van de regering”, stelt Nurmohamed. En dat weet de regering ook wel. Het maakt volgens hem niet uit of IMF er is of niet. Het volk blijft volgens Nurmohamed in een slechte situatie met al de maatregelen die de regering onder het mom van de komst van IMF zal treffen.
Volgens Nurmohamed hoeft het volk zeker tot het jaar 2025 geen goede tijden te verwachten; het volk hoeft zich geen illusies te maken. Hij is daar, voor de komende vier jaren voor de volle 100% zeker van. Daarna heeft men zeker nog eens een keer vijf jaren nodig om aansluitende, goede ontwikkelingen te verwachten. “Welke regering dan ook komt na 2020, die zal het ook even moeilijk hebben. De grote vraag is, hoe men die twee miljard Amerikaanse dollar zal besteden. Deze regering heeft al bewezen hoe zij met geld omgaat. Daarom houd ik mijn hart vast”, stelt de politicus.
Het blijkt nu dat de kracht van De Nationale Assemblee tot nul is gedaald. Het ziet ernaar uit dat het parlement niet in staat is om de regering onder controle te houden. Het parlement wordt duidelijk en openlijk gedesavoueerd door de regering. Het parlement zelf durft niet met een felle reactie uit te komen. Het maakt dan niet uit of het nou de oppositie of coalitie of de leiding van het parlement is die reageert; deze houding van de regering pikken, is volgens critici een duidelijk teken van zwakte binnen ons hoogste college van staat.
Het parlement heeft volgens Nurmohamed inderdaad de kracht om op te komen. “Het parlement zou inderdaad het document van IMF kritisch moeten bekijken. Maar het is jammer dat niets lukt omdat er genoeg bewijzen zijn die aantonen dat zeker de coalitie een verlengstuk is geworden van de regering en blindelings op hun kompas vaart. Wij hebben een groot probleem met ons parlement, omdat het niet objectief meer functioneert. Dit is een gevaar en het is zeker geen leuke situatie”, aldus Nurmohamed.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!