Patricia Etnel: “Suriname moet haar armoedevraagstuk zelf oplossen”

Tijdens het gesprek met het team van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werden een aantal zaken heel duidelijk voor Assembleelid Patricia Etnel. Zij is tevreden met de mate van transparantie die vanuit de financiële instelling richting het parlement werd geprojecteerd. Volgens Etnel is uit het gesprek met de vertegenwoordigers duidelijk te concluderen dat als de regering het land naar de afgrond brengt, de doorsnee burger gewoon het gelach zal moeten betalen. De grote regeerders en rijken zullen de periode met een glimlach kunnen overbruggen.
“IMF haalt met name het verhogen van de belastingen en de inkomsten van Newmont aan als de potentiele inkomstenbron waarmee de lening terug kan worden betaald. De regering is de afgelopen periode in ieder geval gestart met het verhogen van de vaste lasten, waaronder stroom en water. Nu komen de belastingen erbij, wat het alleen maar erger zal maken voor de Surinamer. IMF bemoeit zich niet met interne aangelegenheden. Interne aangelegenheden gaan hun ook niet aan, omdat het een soevereiniteitskwestie is. Suriname moet haar armoedevraagstuk zelf oplossen”, stelt Etnel.
Met de vele maatregelen die in zicht zijn, en de maatregelen die nu al getroffen zijn, ziet Etnel het armoede vraagstuk alleen maar verergeren.
IMF neemt het bruto binnenlandsproduct (BBP) als te zijn een grondslag voor hoe Suriname de lening zal aflossen. Etnel stelde dat het BBP geen graadmeter zou moeten zijn, omdat die spoedig met een vaart zal afnemen, omdat de burger niet in staat zal zijn om zelf genererend te zijn. “Men kon bijvoorbeeld de human development index gebruiken om na te gaan wat de burger in staat is te presteren. Voor IMF is dat geen issue. Wat de regering wil doen moet de regering doen zoals zij dat wenst te doen. Dat sociale is voor IMF dus niet een issue. Suriname moet zich gewoon koste wat het kost, houden aan de gestelde voorwaarden welke door President Bouterse al is getekend. De voorwaarden staan duidelijk in het plan”, aldus Etnel.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!