SSB gaat voor volledige accreditatie

1 SSB gaat voor volledige accreditatieHet Surinaams Standaarden Bureau(SSB) vierde gisteren de Wereld Accreditatie dag. SSB is onlangs gestart met het blazen van nieuw leven in haar accreditatievertakking waarbij de National Accreditation Focal Point (NAP), een belangrijke rol speelt. Accreditatie in Suriname is een nog niet een heel bekend fenomeen, maar bestrijkt wel de gehele linie van de samenleving.
Voor het promoten van deze vertakking en al hetgeen dat erom heen draait, werd besloten dit keer in het kader van Wereldaccreditatiedag een symposium te organiseren.
Dit werd gisteren in samenwerking met Caricom Regional Organisation for Standards and Quality (CROSQ) georganiseerd. Het was een Symposium met als thema ‘A Global Tool to Support Public Policy’. Het symposium was bedoeld voor alle belanghebbende stakeholders.
SSB doet volgens SSB directeur Ingrid de Bel-Simons meer dan alleen standaarden ontwikkelen. De organisatie maakt zich sterk voor een gedegen nationale kwaliteits-infrastructuur, waarbij behalve standaarden, ook accreditatie, conformiteits-beoordeling en metrologie (de studie van meting) een rol spelen.
Accreditatie bij de SSB zou voor de consument een bevestiging moeten betekenen van de ontwikkelde standaarden, die de kwaliteit van de producten, diensten of personen, moet beoordelen.
“Een standaard is niets anders dan de kwaliteit van de producten. Er moet een onafhankelijke conformiteitsbeoordeling op worden losgelaten. Diezelfde beoordeling moet worden geaccrediteerd. Een andere groep of entiteit bevestigt dus dat zowel de beoordelaar als degene die zich aan de standaarden houdt in overeenstemming handelen”, stelt Simson.
SSB maakt zich de komende twee tot drie jaren sterk voor de accreditatie van laboratoria en testfaciliteiten. Op middellange en lange termijn wil SSB alle conformiteitsbeoordelingen accrediteren. Dat zijn alle certificeringen en certificeringschema’s van ondernemingen. Hierbij behoren ook alle inspecties. Het gaat er over het algemeen om de bevestiging van de kwaliteit.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!