Nabestaanden overtuigd van schuld hoofdverdachte Bouterse

Nabestaanden overtuigd van schuld hoofdverdachte  Bouterse 1
Nabestaanden overtuigd van schuld hoofdverdachte  Bouterse 2De nabestaanden in het 8 decemberstrafproces zijn ervan overtuigd dat het Openbaar Ministerie op 30 juni alle verdachten, inclusief hoofdverdachte Desi Bouterse, schuldig zal bevinden in haar strafvoorstel. ‘Tegen meerdere verdachten is er overstelpend bewijs, dus verwacht ik dat de auditeur-militair zal bevinden dat de verdachten en in ieder geval de hoofdverdachte schuldig is. De feiten uit het dossier geven daartoe alle aanleiding’, zei advocaat Hugo Essed, procesgerechtigde van de nabestaanden, donderdag aan journalisten. Essed is samen met de nabestaanden blij dat het recht eindelijk heeft gezegevierd en dat zij door de Krijgsraad zijn toegelaten zich te voegen in deze zaak. Bij dat voegen hoort volgens de regels van het Wetboek van Strafvordering ook de bevoegdheid om een schadeclaim in te dienen. “Pas als de verdachten werkelijk schuldig bevonden worden in de strafzaak, dan vragen wij aan de Krijgsraad om dan de civiele schadevergoeding aan de nabestaanden toe te kennen op basis van de regels van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, die gegeven zijn in de Aloeboetoe en de Moiwana case.”
Essed benadrukt dat het belangrijkste punt van de nabestaanden altijd het punt is geweest om het recht te laten zegevieren. Omdat de bepalingen in het Surinaams Wetboek van Strafrecht nogal beperkt zijn, zijn zij genoodzaakt om een schadevergoeding aan toe te voegen. “Het is ook nooit het eerste oogmerk geweest van de nabestaanden en het zal ook niet het laatste zijn. Het oogmerk is en blijft dat er een deugdelijke berechting plaatsvindt van degenen die als verdachten worden beschouwd.” De beslissing van de hoogte van de schadevergoeding is aan de Krijgsraad overgelaten. De hoogte van het bedrag is volgens hem ook niet relevant. “Wij hadden ons verzoek liever gebaseerd op het Inter-Amerikaans Verdrag om een bijdrage te leveren aan het bewijs. Helaas is die door de Krijgsraad niet gehonoreerd”, aldus Essed.
Oordeel Constitutioneel Hof zal nu geen invloed hebben
Indien De Nationale Assemblee (DNA) toch erin slaagt om de wet op de instelling van het Constitutioneel Hof aan te nemen, zal dat volgens Essed mosterd na maaltijd zijn. “De schorsing is nu opgeheven en de Krijgsraad heeft reeds beslist dat zij de gewijzigde Amnestiewet buiten toepassing laat. Een oordeel van het Constitutioneel Hof zal nu geen enkele invloed hebben.” De advocaat benadrukt dat hij niet weet welke stappen de Surinaamse wetgever in deze kwestie nog zal nemen, maar ‘in een normale rechtstaat is dit het eindpunt’. De enige optie volgens hem is dat de verdachten, indien veroordeeld, achteraf in hoger beroep kunnen gaan.
FR

error: Kopiëren mag niet!