"Indien olieprijs stijgt, zal taxiprijs ook stijgen"

De olieprijzen zijn vooralsnog niet gestegen. Maar indien de olieprijs stijgt, zullen de taxiprijzen hierdoor enorm stijgen, zegt Glenn Ramadhin voorzitter van de Vereniging van Taxihouders in Suriname (Vetahos). “Het is zo dat we de laatste tijd vele prijsstijgingen hebben gemerkt zowel bij de onderdelen als bij de smeermiddelen. Ook de kosten voor levensonderhoud van de chauffeur is verschrikkelijk gestegen. Wij van de vereniging hebben nog geen prijsverhogingen gehad gezien de olieprijzen nog op een constante prijs is gehouden. Er is tot nog toe rekening gehouden met de olieprijs van SRD 4,69. Recentelijk heeft de voorzitter van de Servicestations Exploitanten Bond (SSEB) aangegeven dat de olieprijzen gelijk zullen worden getrokken met de koers. De koers staat momenteel op USD 6,94. “Als dat gaat gebeuren zullen de taxiprijzen hierdoor enorm stijgen”. Volgens Ramadhin kan de prijs echter ook nog steeds niet volledig doorberekend worden, omdat bedrijven die onderdelen verkopen (tweedehands en nieuw) verschillende tarieven toepassen . “We weten zelf niet welke koers we moeten handhaven. Er zijn namelijk basisbehoeften die in het transportsector worden gebruikt. Er is helemaal geen controle daarover. Dus als er controle hierover zou kunnen komen zou dat meer duidelijkheid brengen”, zegt Ramadhin.
De starttarieven die de taxihouders nu aanhouden bedragen tussen de SRD 7-7.50. Als de olieprijs omhoog gaat dan gaan sowieso de starttarieven van de taxiprijzen boven de SRD 8 uitvallen. De tarieven worden berekend door alle componenten die een auto nodig heeft binnen een maand of binnen een jaar op te tellen en door een aantal dagen te delen en wordt er een percentage berekend. Het probleem volgens Ramadhin zit in het feit dat verschillende importeurs verschillende bedragen hanteren. Er moet ten aanzien van deze prijzen duidelijkheid komen waardoor er met de komende olieprijs een berekening gemaakt kan worden. “We zitten met enorme verschuivingen en dat werkt frustrerend om een prijs te berekenen. Vele taxihouders maken ook contact met de vereniging met de vraag wat er gedaan moet worden. De oude prijs is al achterhaald. We praten nog niet over het kilometertarief want die staat al dichtbij de SRD 2,50. Het gebruikmaken van een taxi zal dus een dure aangelegenheid worden voor de gemeenschap. Vandaar dat ik een beroep wil doen op de regering en de mensen die daarover gaan om rekening te houden met al deze zaken”, aldus Ramadhin.

error: Kopiëren mag niet!