IMF vertrouwt op terugbetalingscapaciteit Suriname

De persconferentie van de IMF-delegatie. Mission-chef Daniel Leigh in het midden (foto: Kevin Ngadimin)
De persconferentie van de IMF-delegatie. Mission-chef Daniel Leigh in het midden (foto: Kevin Ngadimin)
Een speciale delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gisteren een persconferentie belegd. Ook aanwezig hierbij waren de governer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) Glenn Gersie en minister Gillmore Hoefdraad van Financien. De bedoeling was de gemeenschap te informeren over de Stand By Agreement (SBA), welke Suriname gesloten heeft met het IMF voor een bedrag van US$ 478 miljoen. Dit geld komt terecht in de kasreserve van de CBvS.
Er werden vele kritische vragen op het IMF afgevuurd door de aanwezige journalisten. Een belangrijke vraag vanuit Dagblad Suriname was wat er gebeuren zal als Suriname niet in staat blijkt de lening aan het IMF terug te kunnen betalen. De chef van missie van het IMF, Daniel Leigh, gaf hierop als antwoord dat het IMF nooit een lening zou vertstrekken aan een land als zij niet helemaal verzekerd was van de terugbetaalcapaciteit van dat land. “Wij hebben er het volste vertrouwen in dat Suriname de lening zal kunnen terugbetalen”, zei Leigh.
‘In dit kader is dan ook een duurzaamheidsstudie gedaan van Suriname. De rente is ook heel laag, slechts 1.5%’, redeneerde Leigh. Bovendien zijn er in de overeenkomst veiligheidsmaatregelen ingebouwd. Het IMF zal elke 3 maanden een mission review en check doen. Leigh gaf aan dat er aan de hand daarvan nog veranderingen kunnen worden doorgevoerd in het programma en dat het programma zich in positieve zin verder kan ontwikkelen. Het IMF verwacht dat Suriname tegen de tijd dat de lening afloopt in 2018, de monetaire reserves van het land al op gelijke niveau als de omvang van de lening zelf zal hebben gebracht. Het terug betalen van de lening vangt aan in 2019 en moet in 2023, dus binnen 5 jaar, voldaan zijn.

error: Kopiëren mag niet!