Edmund Neus denkt dat NH-minister problemen heeft met expertise op ministerie

Ir. Edmund Neus
Ir. Edmund Neus
Volgens Ingenieur Edmund Neus heeft de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, alvorens hij het probleem van de energietarieven kan aanraken, een aantal andere problemen aan te pakken.
De minister praat nu over zijn hoop om de kostprijs van energie in etappen omlaag te kunnen brengen. Voor de cijfermatige uiteenzetting van Neus, werd er helemaal niet gesproken over de mogelijkheid van het verlagen van de tarieven. Nu blijkt evenwel dat na de eyeopener van Neus, er wel deuren open gaan voor die mogelijkheid.
“Ik denk dat hij problemen heeft met de expertise op het ministerie. Als ik kijk naar wat er aan het gebeuren is, dan lijkt het mij dat de rekeningen van Suralco niet goed gecontroleerd worden. Op de tweede plaats moet er serieus overleg gepleegd worden met de Suralco. De regeling zoals die op dit ogenblik is, heeft een ernstige denkfout in zitten. Ik vermoed bijna dat het komt omdat onze mensen bij het overleg hun huiswerk niet gedaan hadden”, stelt Neus.
Neus merkt ook op dat hij in zijn berekeningen is uitgegaan van een koers van SRD 6.50 voor de US$. De overheid werkt met een koers van SRD 5.50 voor de US$. Ondanks zijn hogere koers schatting komt zijn kWh tarief op de helft minder dan de door de overheid vastgestelde tarief. De minister praat minimaal over een tarief van 12 US$ cent. De koersschommeling echter, is dan nog een grote drempel om tot een goede formule te komen.
“De koers moet wel gestabiliseerd zijn. Op dit moment kunnen wij geen zaken doen met een koers die voortdurend schommelt. Dat geld niet alleen voor de EBS maar voor alle facetten van de samenleving. De winkelier kan niet een maal vierentwintig uur op prijzen. Zodoende heeft men geen tijd om ons te bedienen. Zo kun je niet plannen”, zegt Neus.
De overheid is sinds augustus 2015 constant bezig met het aankondigen van nieuwe tarieven. Uiteindelijk rijst de vraag, wanneer men precies zal aangeven wat het wordt om de samenleving uit de onzekerheid te halen.
Neus krijgt het gevoel alsof mensen soms hun werk niet willen doen. “Dat kan niet. Per slot van rekening zitten ze daar om iets te doen voor ons. Het kan niet dat het niet gebeurt omdat ze vinden dat het teveel werk is”, aldus Neus.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!