Adekus brengt vier boeken uit over erfenis slavernij en contractarbeid

Adekus brengt vier boeken uit over erfenis slavernij en contractarbeidDe Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) heeft op zaterdag 4 juni 2016 in het IGSR-gebouw boekenpresentaties gehouden over vier boeken die ze heeft uitgebracht in het kader van de conferentie Legacy of Slavery and Indentured Labour, die in juni 2013 werd gehouden. Besloten werd om 46 van de 100 presentaties in boekvorm te publiceren. Deze boeken zijn onder grote publieke belangstelling aan het publiek gepresenteerd.
De minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, woonde de presentaties samen met vertegenwoordigers van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur bij. De bewindsman, die ook aanwezig was tijdens de conferentie, is trots en tevreden over de bijdrage van de auteurs. Een artikel in één van de boeken is van de hand van Tanya Sitaram, verbonden aan het Nationaal Archief van Suriname. Zij heeft geschreven over de uitdagingen waarmee Hindoestaanse vrouwen tijdens de periode van de immigratie werden geconfronteerd.
Onder het thema Vrouwen, Gender en Erfenis van slavernij en Contractarbeid zijn er bijdragen van Jerome Egger/ Elisabeth Bhugwandyl Singh (De stem van een Surinaams-Guyanese vrouw in de Migratiegeschiedenis) en Hilde Neus (Fu Moi Moi, lichamelijke versieringen als identiteitsteken). Ook zijn er bijdragen van Stanley Soeropawiro (Ontwikkeling van de Islam en Javaanse moskeeën in Suriname) en Maurits S. Hassankhan/R. Bippat (Hindoestaanse Moslims in Suriname. De uitdagingen van Migratie en Globalisatie. Een verkenning) onder het thema Islam and Muslims in the Indenture Diaspora.
“Ik ben enorm trots, omdat ik zelf heb gezien hoe Surinamers hoge prestaties kunnen leveren. Wij als regering staan erachter dat de geschiedenis van uit onze invalshoek moet worden herschreven. Met deze publicaties hebben wij bewezen dat Suriname het zelf kan”, zei minister Noersalim. Hij was extra verheugd dat er een bijzonder groot aantal vrouwen aan de publicaties heeft gewerkt. Het ministerie ziet gendergelijkwaardigheid namelijk als één van haar belangrijkste beleidsprioriteiten. “De auteurs hebben heel goede prestaties neergezet”, zei de bewindsman. De grote motoren achter de conferentie en de publicatie van de boeken zijn Maurits Hassankhan, Jerome Egger en Eric Jagdew, allemaal verbonden aan de faculteit Humaniora, opleiding Geschiedenis, van de Adekus. Hassankhan is zeer tevreden over de kwaliteit en de inhoud van de artikelen.

error: Kopiëren mag niet!