Samen 14 jaar geëist in 19 kilo drugszaak

De verdachten, Krisnadath K. (59), en het echtpaar Dewanand R. (54) en Dropatie R., hoorden maandag elk een straf tegen zich eisen. Zij hebben de Wet op Verdovende Middelen overtreden. Het echtpaar Dewanand en Dropatie werd op 6 december vorig jaar op de J.A. Pengel Luchthaven te Zanderij aangehouden met in hun bezit 19. 02 kilogram cocaïne. Het verboden spul was verwerkt in 24 pakken pomtayer. De verdachten hadden het verboden spul in hun reiskoffer bewaard. Hun eindbestemming was Nederland. Tegen het echtpaar werd een straf van 4 jaar geëist. In deze zaak heeft Dewanand verklaard dat hij niet wist dat er cocaïne was verwerkt in de pomtayer. Hij ging om gezondheidsredenen naar Nederland. Hij zou daar worden geopereerd. Volgens de verdachte werd hij benaderd door een zekere Prem. Hij zou alle kosten van Suriname tot naar Nederland vergoeden. Dit echtpaar moest in ruil daarvoor levensmiddelen voor zijn familie meenemen. Op die bewuste dag werden zij gebracht naar een appartementencomplex en kregen vervolgens 4 koffers mee. Deze zouden groente, fruit en vis bevatten en waren op slot. De verdachte Krisnadat heeft beide personen daarna afgezet op Zanderij. Bij controle op de luchthaven zijn de drugs ontdekt. Dropatie zei niets te weten over de drugs. De vervolging achtte het tegendeel bewezen. Dropatie en Dewnanand hoorden elk een straf van 4 jaar met aftrek tegen zich eisen. Behalve de gevangenisstraf moeten zij elk een geldboete van SRD 1500 betalen, anders riskeren zij nog een maand hechtenis.
Officier Nirmala Maikoe eiste 6 jaar tegen Krisnadath, die gezien wordt als te zijn de verstrekker van de drugs. Nadat het echtpaar werd aangehouden, hebben zij aanwijzingen gedaan. De politie heeft de woning van de verdachte onderzocht. In de woning werd identieke goederen, welke in de koffers waren bewaard, aangetroffen. Volgens de vervolging worden meestal de koeriers aangehouden. De verstrekkers blijven achter het schermen en ontvangen het grootste deel van de winsten. Echter weten zij niet welke ellende dit met zich meebrengt. Krisnadath werd als verstrekker aangemerkt en hoorde een eis van 6 jaar met aftrek, een geldboete van SRD 5000, subsidiair 3 maanden hechtenis. Een vriend van hem, met wie hij in Nederland samen heeft gevoetbald, vertelde aan Dagblad Suriname dat hij Krisnadath niet zo kent. Hij was een keurige man. ‘Ik weet niet hoe hij hier in deze business is beland.’ De advocaten zullen op volgende zitting aan het woord komen. Kantonrechter Ingrid Lachitjaran heeft deze zaak uitgesteld naar 20 juni. De verdachten blijven aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!