NSHI komt met gevarieerd programma voor 143 jaar Hindoestaanse Immigratie

In het kader van de herdenking en viering van 143 jaar Hindoestaanse Immigratie in Suriname organiseert de Nationale Stichting Hindoestaanse Immigratie (NSHI), dat het beheer voert over het Lalla Rookh complex, enkele activiteiten op onder andere het Lalla Rookh complex. De NSHI nodigt alle belangstellenden uit ter bijwoning van de navolgende activiteiten. Op donderdag 2 juni 2016 wordt in samenwerking met de kunstenaars Anand Binda & George Ramjiawansingh de tentoonstelling 2e Kalá Ká Anubhava: “Experience of Art”, met als thema: De Indiase Diaspora – case Suriname-, geopend om 19.00 uur in de Lalla Rookh Conference Room van gebouw 1 op het complex. Aan deze tentoonstelling nemen verder deel Tapasia Daryanani, Anand Dwarka en Arti Abhelakh. Enkele pupillen van deze artiesten krijgen de kans om hun werkstukken te laten zien. De toegang is geheel vrij en de tentoonstelling duurt tot en met zondag 5 juni 2016.
Op zaterdagavond 4 juni 2016 om 8.00 uur zal er op het achter partyterras van het complex de culturele muziek, zang- en dansavond, de Sangit ki Rát gehouden worden. Op deze avond zullen diverse groepen en artiesten (zangers, muzikanten en dansers) uit Suriname optreden. De muziek zal bestaan uit: klassiek/modern baithak gana, sohar, qawali, chutney en filmliederen, gebracht door diverse groepen en de bekende artiesten als Rampersad Ramkhelawan, Harry Sewbalak en anderen, gecoördineerd door Stichting Saathi, onder leiding van Dew Ghirao, Bisnoewatie & Group, onder leiding van Bisnoewatie Khoesal, Muziekformatie Elegance, onder leiding van Riaz Ahmadali met ervaren en jeugdige zangers. Lal Thakoer zal een dhaplademonstratie verzorgen en verder zullen er speciale optredens zijn van ‘londwá ke náj’. De pupillen van Dansschool Satrangi, onder leiding van Sadhana Mohan, zullen enkele dansnummers presenteren. Ook het Indian Culture Centre (ICC) van de Indiase Ambassade in Suriname zal met haar studenten zang- en dansoptredens verzorgen.
Ook voor deze activiteit is de toegang vrij en er zullen koude dranken en warme hapjes verkrijgbaar zijn in de goed voorziene bar/keuken, die beheerd wordt door de Jongerenvereniging Nauyuga, die de baten uit deze fundraisingactiviteit zal aanwenden voor een sociaal project. Deze activiteit heeft een jaarlijks terugkerend karakter en wordt dit jaar voor de 11e keer georganiseerd. Het doel van deze activiteit is om elk jaar rondom 5 juni de komst van Brits-Indische contractanten te herdenken, die onder haast onmenselijke omstandigheden hebben moeten leven en arbeiden. Verder wordt gevierd het feit dat deze contractanten met noeste arbeid, trots en spaarzaamheid een nieuw bestaan voor zichzelf en hun nageslacht hebben opgebouwd en gecreëerd.
Er zullen op zondagochtend 5 juni 2016 om 9.00 uur ook bij de plaquette van de Hindoestaanse Immigratie aan de Waterkant (niemboom-monument) en het Baba en Mai-standbeeld bloemstukken gelegd en mala’s omhangen worden door de NSHI en de Jongerenvereniging Nauyuga. Vanaf maandag 6 juni tot en met vrijdag 10 juni 2016 steeds van 18.00 – 21.00 uur zal het Lalla Rookh Museum geopend zijn voor het publiek. Het museum is gevestigd op het Lalla Rookh complex aan de Lalla Rookhweg 54, Gebouw 2. De NSHI heeft in samenwerking met de Surinaamse Bridge Bond (SBB) reeds een succesvolle immigratie bridgedrive gehouden op 22 mei 2016. De NSHI feliciteert alvast de gehele Surinaamse gemeenschap met de herdenking van 143 jaar Hindoestaanse Immigratie in Suriname.

error: Kopiëren mag niet!