Bouterse in de war: “FEP adviseerde verhoging energietarieven in één keer”

President Desi Bouterse heeft dinsdag bij de presentatie van zijn Stabiliteits- en Herstelplan flink wat klappen uitgedeeld richting de oppositie. Volgens het staatshoofd is de oppositie nu bezig de regering naar huis te sturen, terwijl zij niet bereid is het probleem van de crisis samen op te lossen. De president merkte op dat elementen van de oppositie het pad van dialoog hebben verlaten. Sinds vorige week wordt een machtswisseling aangekondigd, nog geen jaar na de verkiezingen. Bouterse benadrukte hierbij ook dat wat de afschaffing van de subsidies van de energietarieven betreft, deze eerder ook door het Financieel Economisch Platform (FEP) was aanbevolen. Het staatshoofd werd hiervoor flink onder vuur genomen door de oppositie. VHP-fractieleider Chan Santokhi benadrukte dat hij niet verrast was van de toon van president. “Als u allen Surinamers wil betrekken, hou een consultatieronde met het bedrijfsleven en vakbonden, maar kom niet met polariserende opmerkingen.” Volgens Santokhi verwacht zijn fractie wel degelijk dat de regering de juiste informatie verstrekt en niet een toon slaat naar de oppositie. “President u weet het, wij zijn als eerste geweest om te praten over de toekomst van het land met een Vision 2030. Hoe wij het land in de toekomst met politieke deskundigheid konden ontwikkelen. U hebben wij uitgenodigd op de VHP-conferentie en we hebben een document voor u gebracht om uw document verder uit te werken. Wat is ermee gedaan?” De VHP-topman benadrukte dat zijn partij steeds op verschillende manier geprobeerd heeft om de regering middels adviezen van deskundig kader in zowel binnen- als buitenland op het juiste spoor te brengen. Dit, omdat als het om het land ‘Suriname gaat, ideeën met een ieder gedeeld moeten worden’. “President, u heeft ons ook uitgenodigd om ook in het FEP (Financieel Economisch Platform, red) te participeren. Daar hebben wij ook ons best gedaan. Als u nu hier komt zeggen dat FEP aanbevolen had om in een keer de zware verhogingen door te voeren. President, het staat op de website van DNA en de VHP.” Volgens de VHP-topman heeft het FEP aanbevolen om ten aanzien van de EBS-tarieven één verhoging door te voeren met twee fasen van 40 en 60%. Wat de regering volgens hem nu heeft gedaan is zelfs een derde en vierde verhoging doorvoeren. “Dat is niet wat de FEP aanbevolen had. Het gaat om de juiste informatie president, want daarmee creëert u understanding en wederzijds respect.”
Niet waar dat oppositie lening wilde verhinderen
Santokhi benadrukte ook dat het bezijden de waarheid is dat de oppositie een brief naar het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) heeft gestuurd met als doel de lening aan Suriname te saboteren. “Het is niet waar. Vraagt u de vertegenwoordiger van Suriname bij het IMF, de minister van Financiën en de DNA-voorzitter hebben die brief ook gehad.” Volgens de VHP-fractieleider gaat het erom dat de oppositie haar bezorgdheid wilde uiten, zodat de geleende gelden goed gebruikt kunnen worden.
‘Bouterse vergeet: Overbesteding ook een probleem volgens IMF’
Santokhi gaf verder aan dat het herstelplan van de regering niet alleen, zoals het staatshoofd dat in zijn betoog aangaf, de daling van de inkomsten uit grondstoffen als oorzaak voor de crisis aanwijst, maar dat het ook duidelijk aangeeft dat er sprake was van een forse toename van uitgaven in de afgelopen regeerperiode. “Geeft u ons uitleg. Als u USD 1.2 miljard als monetaire reserve in 2013 had, hoe is dat alles uitgegeven?” Volgens de politicus is dit slecht een tipje van de sluier, aangezien het parlement nog niet alle stukken van de regering heeft ontvangen. Het gaat volgens hem om de intentieverklaring naar het IMF, de overeenkomst en de standbye agreement. Volgens hem heeft het IMF bij een missie bij de CBvS opgetekend dat er toch wel significante risico’s aanwezig zijn op het gebied van governance. Volgens Santokhi is er op dit moment ook sprake van een vertrouwenscrisis in het land. Als u de crisis rond de koers wilt oplossen, moet u die vertrouwenscrisis ook oplossen. Santokhi wil een tijdlijn hebben van alle inspanningen die de regering volgens het IMF nog moet plegen en ook een tijdlijn van de aflossing van de geleende gelden.
FR

error: Kopiëren mag niet!