DNA krijgt presentatie ‘Stabilisatie- en herstelplan’

President Desi Bouterse zal, na langer dan een maand beloofd te hebben, het ‘Stabilisatie en herstelplan vandaag presenteren in De Nationale Assemblee (DNA). De vergadering is gepland voor 12.30 uur. Het parlement is sinds 19 mei zowel in huishoudelijke als in openbare vergadering niet bijeengekomen. In dezelfde periode heeft de regering de verhoging van de energietarieven doorgevoerd. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt aan Dagblad Suriname dat het parlement eerder wel in de gelegenheid was gesteld om vragen over dit onderwerp aan de regering te stellen. Zij is in de afgelopen weken steeds in overleg met de regering geweest om na te gaan wanneer zij klaar zou zijn om het plan aan DNA te presenteren. Bouterse heeft op 22 april maatregelen, die deel uitmaken van het ‘Surinaams plan voor crisisbeheersing en aanzet tot transformatie van de economie’, gepresenteerd in het parlement. Hij deelde mee dat zaken nog doorgerekend moesten worden. Het plan zou binnen een week gepresenteerd worden aan het college. Dit is niet gebeurd. Geerlings-Simons benadrukt dat wat de lening van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) aangaat er altijd voor- en nadelen zijn. “Ik denk dat degenen die strijden tegen de lening moeten aangeven waarom. Er zijn voor- en nadelen aan elk handelen. Over de lening zelf denk ik dat we die nodig hebben in deze fase, om de moeilijkste maanden te overbruggen, anders zullen onze samenleving en economie het nog moeilijker hebben dan het nu al is”. De DNA-voorzitter benadrukt dat het parlement slechts vorig week niet heeft vergaderd. Iets dat volgens haar vaker voorkomt. “Net zoals er weken zijn waarin er in plaats van 2 keer, 3 tot 4 keer wordt vergaderd”, aldus de DNA-voorzitter. Intussen heeft het IMF vrijdag goedkeuring gegeven om het programma van Suriname te ondersteunen. Het gaat om USD 478 miljoen betalingsbalanssteun aan de Centrale Bank van Suriname. De eerste tranche van USD 81 miljoen wordt deze week beschikbaar gesteld. Naast deze steun komen de Wereldbank, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Caribbean Development Bank ook in met ongeveer half miljard US dollar.
FR

error: Kopiëren mag niet!