Brunswijk ziet Nederland als optie

Er is geen geld meer in kasTijdens de vergadering van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) op zondag 29 mei sprak de voorzitter Ronny Brunswijk over het feit dat er niets meer zit in staatskas. “De Centrale Bank is leeg. De regering moet ondernemers betalen, buschauffeurs, noem maar op, maar men kan dat niet omdat er geen geld meer is”. Brunswijk neemt de regering echter niet kwalijk, want als er geen geld is wat moet men dan doen. Je moet dan geld lenen. Maar IMF means bussiness. Je zult de organisatie eens terug moeten betalen . Vandaar dat de voorzitter vindt dat hoewel het land op 25 november 1975 onafhankelijk werd, het nu weer afhankelijk is geworden van die ‘bakra basi’. Suriname zal zich moeten houden aan de regels van IMF. Dat betekent dat als het IMF vraagt dat 5000 mensen naar huis gestuurd moeten worden zullen we het moeten doen. Subsidies zullen stoppen , verhoging van nutsvoorzieningen, dat alles moeten we doen.
Hulp zoeken bij Nederland
Brunswijk stelde dat als hij in de regering zat, hij niet naar IMF zou gaan. “Wanneer je onafhankelijk wordt ga je uit het huis van je moeder. Maar wanneer je ziet dat het niet goed gaat ga je weer na huis. Met dit voorbeeld gaf de Abop voorzitter te duidelijk kennen te vinden dat Suriname weer hulp moet zoeken bij haar voormalig moederland Nederland. Suriname kreeg ontwikkelingshulp van Nederland en de samenwerking was volgens hem goed. De Nederlandse organisaties hielpen Suriname en we kregen geld om projecten uit te voeren. We moeten weer met Nederland werken. “Na Nederland na oen redding”. De parlementariër zegt dat indien Bouterse vindt dat hij niet met Nederland kan praten omdat hij hen teveel heeft uitgescholden, hij dan iemand anders moet sturen om dit te doen.
“Nu pas staat Suriname op het kruispunt. Ik had het al gezegd dat we de problemen zouden voelen. Er is slechts een jaar voorbij en de mensen voelen het al. Wat zal het in 2 of 3 jaar worden”, vraagt de politicus zich af. Suriname zit in een moeilijk parket. Dit heeft niets te maken met oppositie en coalitie. In welke partij je ook zit, je zal het in je zak voelen. Indien de regering nog vier jaren aanzit, weet ik het niet meer, zegt hij. Volgens de politicus geven de lege stoelen in Ocer een duidelijk signaal aan en dat is dat de mensen moe zijn van het systeem. ‘Captain your ship is sinking’. Er moet spoedig een oplossing komen, aldus Abop voorzitter Ronnie Brunswijk.

error: Kopiëren mag niet!