Badrisein Sital: “Misiekaba moet liever zijn kaak laten dichthechten”

Dat de fractieleider van de NDP, André Misiekaba, voorspelt dat partijvoorzitter Desi Bouterse wederom onverslaanbaar zal zijn bij de verkiezingen in 2020, moet met een korreltje zout worden genomen. “Het is gewoon podium talk. Wie houdt Misiekaba voor de gek? Van waar heeft hij die wijsheid gehaald? In welke praktijkklas heeft hij dat uitgevonden? Waarop stoelt hij het? Een regering die hard en zuiver eigen middelen in minder dan vijf jaar tijd compleet verkwanseld heeft, plus nog een hoop aan zowel lokale als internationale leningen heeft bijgenomen en nu ons in een tweede periode dumpt bij IMF. Waar praat hij over?”, zegt Badrisein Sital, voormalig lid van de Nationale Militaire Raad en ooit een hele goede makker van Bouterse, aan Dagblad Suriname. Sital denkt dat het goed zou zijn als de NDP-fractieleider zijn kaak een tijdje laat dichthechten, omdat deze uitspraken nu wel een beetje hinderlijk worden. Volgens hem moet de parlementariër in zo een periode niet zomaar uitspraken doen, maar deze zeker stoelen op feiten. Vooral om het feit dat het hier om iemand gaat die op hoge leeftijd is. “Het moet gekwalificeerd en gekwantificeerd aangegeven kunnen worden”, stelt hij.
Democratisch gebeuren moet totale modificatie krijgen
Sital benadrukt dat de regering naar huis sturen niet de oplossing is die het volk nodig heeft. “Ik denk dat Suriname toe is aan een totale modificatie van het democratisch gebeuren. Alles is al achterhaald, dus we moeten gaan kijken om op een gegeven moment gewoon een overgangsperiode in te bouwen en echte gedreven technocraten aan het werk zetten onder het beding dat je binnen twee jaar maximaal een aantal zeer bijzondere wettelijke maatregelen in place hebt die aangepast zijn en lering trekken uit de nu 40 jaar onafhankelijkheidsperiode”. De ex-legerofficier benadrukt dat wanneer een andere regering nu komt en deze gaten in de huidige wetgeving niet zijn gedicht, wij wederom met soortgelijke problemen te maken zullen hebben. “Het volk moet het mandaat kunnen terugeisen. Verkiezingen zijn geen oplossing”, aldus Sital.
Oproerspullen mogelijk bedoelt mensen af te schrikken
Het feit dat de overheid mogelijk bezig is om een container met oproerattributen voor de oproerpolitie binnen te laten halen, laat volgens de Sital duidelijk blijken dat de regering bezig is alle voorzorgsmaatregelen te treffen om het regeren veilig te stellen. Op zich ziet hij echter geen problemen met de koop van oproerattributen, omdat de politie altijd goed uitgerust moet zijn. Wat Sital wel jammer vindt is dat de regering in zo een precaire periode onnodig geld is gaan verspillen om aan oproerattributen te komen die niet aan de goedkope kant liggen.
President verloor respect bij publiek zaterdag
Het feit dat het publiek afgelopen zaterdag tijdens de speech van het staatshoofd is weggelopen is merkwaardig en niet zo respectvol voor de president. “Als het mensen van eigen huis zijn, dan vindt ik het helemaal te gek”. Sital denkt dat de partijmensen nu ook zelf zien dat de gang naar het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) niet zo simpel is zoals in eerste instantie steeds is aangegeven. Hij verwijst hier naar de nazorgmaatregelen en de bewaking van de gelden die het IMF ter beschikking stelt, verspreid over twee jaren. Vooral de rapportageverplichtingen lijken volgens de politicus niet simpel. “Surinaamse regeringen en deze regering zijn hoogst ondisciplinair geweest. Als ik nu de strakke omlijning zie binnen hoeveel dagen er rapportage gepleegd moet worden gaan er problemen ontstaan wanneer de regering niet zo gemakkelijk aan data kan komen. Immers het gaat niet om zulke eenvoudige data, maar data die hoogstwaarschijnlijk nog niet eens beschikbaar is. Hoe gaat men het terugbetalen?”. Sital benadrukt dat er op dit moment data uit alle 17 ministeries gehaald moeten worden. Niet zo simpel, aangezien ‘elke ministerie zijn eigen koninkrijk heeft’. Volgens hem zal het IMF over deze twee jaren steeds monitoren en op basis daarvan beetjes bij beetjes de gelden beschikbaar stellen. “Daar gaat men falen”, aldus Sital.
FR

error: Kopiëren mag niet!