Welke zijn de volgende subsidies die eraan zullen moeten geloven?

Subsidies die door de overheid verleend worden, zullen teruggedraaid c.q. stopgezet worden. Om in aanmerking te komen voor de eerste tranche van US$ 80 miljoen wordt in rap tempo de subsidie op de energie- en de watervoorziening teruggeschroefd. Deze werkwijze en andere bezuinigingen moeten de weg vrijmaken voor de toezegging van de eerste tranche van 80 miljoen US$ ter beschikking te stellen door het IMF. Er is tot nu toe niet aangegeven welke andere subsidies, tot genoegen van het IMF, zullen worden ingetrokken om in aanmerking te komen voor de betalingsbalanssteun van het IMF. De lening wordt in 18 tranches opgebracht. Elke tranche heeft zijn eigen en algemene en specifieke voorwaarden en doelen. Het proces wordt volgens een strikt protocol uitgevoerd. De correcte wijze van de uitvoering van de eerste tranche is medebepalend voor het ter beschikking stellen van de tweede tranche. Op basis van de uitvoering komen de volgende tranches vrij. Suriname riskeert ingebrekestelling als het programma niet naar letter en geest van de overeenkomst wordt uitgevoerd. En zou het IMF andere of nog meer eisen kunnen stellen.
Marktwerking
Econoom Armand Zunder, gevraagd of het te verwachten is dat meerdere subsidies zullen worden teruggedraaid, antwoordde bevestigend. “Het IMF wil een volledige marktwerking hebben. Dat wil zeggen dat subsidies en andere tegemoetkomingen niet in haar straatje passen. De IMF-methode is dus een regelrechte bedreiging voor alle subsidies, die de overheid verstrekt, met name subsidies van de Basiszorgverzekering voor de leeftijdscategorieën van 0-16 en 60 plus, schoolvervoer, openbaar vervoer ga zo maar door. Het IMF werkt met ‘balanced budget’ en zal daarom hameren op het overheidsapparaat dat te veel kost.”
Zunder betreurt het als voorzitter van de Progressieve Werknemersorganisatie dat de bevolking noch de vakbeweging het herstelprogramma 2016- 2018 nog onder ogen heeft gehad.
Kaalplukken
Voorzitter Hugo Blanker van de COL: “Dat zorgt voor onduidelijkheid, onzekerheid en doet het financieel, economisch en maatschappelijk leven veel kwaad. De regering handelt politiek, ethisch en moreel onverantwoordelijk. Zover ik weet, is het zogenaamde herstelprogramma niet eens binnen De Nationale Assemblee besproken. Een week geleden heb ik in Ravaksur-verband tijdens een onderhoud met de president gezegd dat de weg naar het IMF, indien we daar niet onderuit kunnen komen, gevolgd zou kunnen worden als er open kaart wordt gespeeld door de regering, als er eerlijk wordt gehandeld en het volk wordt geïnformeerd. Laten wij nationaal naar uitwegen zoeken en de duim aanschroeven bij mensen die een schuld bij de Staat hebben. Het kaalplukken van criminelen en corrupte mensen. Het terugdraaien van abominabele salarissen van bepaalde functionarissen.” Door de hand in eigen boezem te steken, door het goede voorbeeld te geven, zou de regering goodwill kunnen kweken en misschien begrip krijgen voor haar IMF-politiek.

error: Kopiëren mag niet!