Santokhi zal met argusogen lening IMF monitoren

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de verzoeken van de oppositiepartijen, VHP, NPS, PL en Abop aan haar laars gelapt. Nu de USD 478 miljoen betalingsbalanssteun aan Suriname is goedgekeurd, zal de oppositie er alles aan doen dat de zorgpunten, die zij eerder zowel nationaal en internationaal heeft geuit, worden nageleefd. De miljoenenlening aan Suriname zal in elk geval met argusogen worden gemonitord. “De goedkeuring was te verwachten en wij van de oppositie zullen ons blijven inzetten nationaal en internationaal dat de zorgpunten van oppositie, zoals aangegeven in brief van de oppositie, voldoende aandacht zullen krijgen en nageleefd zullen worden bij de leningsvoorwaarden, de bestemming van de gelden en bij het inbouwen van veiligheidskleppen door het IMF ter voorkoming van corruptie. Maar ook bij het evalueren van de besteding van de gelden. Wij zullen ook onze controle als oppositie versterken op de naleving van de bestemming en bestemmingscondities en de wijze van besteding van de gelden”, zegt VHP-voorzitter Chan Santokhi aan Dagblad Suriname. Het IMF zegt in een verklaring dat zij meegaat met het Herstel-en Stabilisatieprogramma van de Surinaamse overheid. Het programma is uitgesmeerd over twee jaar. Het is nog steeds niet duidelijk tegen welke voorwaarden de leningen zijn aangegaan. Opmerkelijk is dat de volksvertegenwoordiging dit herstelplan nog steeds niet onder ogen heeft gehad.
Protesten op komst
Eerder had de oppositie middels een brief en een teleconferentie haar misnoegen voor de ondersteuning geuit aan het IMF. De VHP, NPS, PL en Abop waren het samen met de vakbeweging mee eens dat de afschaffing van subsidies op de energietarieven terstond moest worden teruggedraaid. Echter bleek dat de regering alle eisen, om in aanmerking te komen voor de lening, doorvoerde. Wil de regering gebruik blijven maken van de steun van het IMF, zal zij deze maatregelen in stand moeten houden. De VHP zal na haar massameeting in Nickerie vandaag wederom gesprekken voeren met verschillende groeperingen om mogelijkheden te bekijken voor een gezamenlijke strijd tegen het wanbeleid van de regering. “Als VHP hebben wij onze eigen protestactie, die tot uiting zal komen middels een grote VHP-informatiebijeenkomst op 28 mei in Nickerie, waarbij wij de economische en de politieke situatie zullen bespreken. Daarna gaan wij weer in consultatie met de politieke partijen, de private sector en de vakbonden, maar ook andere organisaties en bewegingen, teneinde na te gaan wat hun bereidheid nu is om gezamenlijk te strijden tegen het wanbeleid van de regering”, zegt de politicus. Ondertussen maakt de vakbeweging zich op om volgende week opnieuw een protestmanifestatie te houden tegen de gang van de regering naar het IMF en de verhoging van de stroomprijzen. Het geld van het IMF komt als betalingsbalanssteun en is voornamelijk gericht op stabilisatie van de valutamarkt.
FR

error: Kopiëren mag niet!