Meriba was kind aan huis bij echtpaar M.

2Meriba was kind aan huis bij echtpaar MHet echtpaar M. getuigde woensdag in de strafzaak tegen de verdachten Romano Meriba meer bekend als ‘Mano’, Anthony Cheeseman, Errol Schet en Ruben Setrodjemino. Op 9 november 2015 is er een gewapende overval gepleegd aan de Siemensstraat te Blauwgrond. Tijdens de actie zijn twee verdachten te weten, Melvin Tob en Siegmund Struiken, dodelijk geraakt. Uit het politioneel onderzoek blijkt dat de daders een voertuig hadden klemgereden. Daarna werd het slachtoffer beroofd van een tas inhoudende een groot geldsbedrag. De politie kreeg gelijk een melding en handelde snel en slagvaardig. De sterke arm was bij de achtervolging genoodzaakt vuurwapengeweld aan te wenden. De politie heeft het vuur geopend op het voertuig waarmee de verdachten zich verplaatsten. De daders aarzelden niet en zij schoten terug op de sterke arm. Tijdens deze schotenwisseling zijn alle vier betrokken rovers geraakt. Eentje was op slag dood. Behalve de criminelen zijn ook twee van de agenten gewond geraakt aan hun benen. De tweede verdachte, die in kritieke toestand was opgenomen, is kort daarna ook komen te overlijden in het ziekenhuis. De schietpartij deed zich voor aan de Bonistraat te Geyersvlijt. Het voertuig van Meriba is ook in de nabije omgeving aangetroffen.
In verband met het onderzoek werd gisteren eerst een politieman gehoord. Hij heeft in deze zaak de telefoonuitdraai geanalyseerd en het beeldmateriaal uitgewerkt. Deze getuige legde de rechter uit dat het onderzoek met betrekking tot de telefoonuitdraai ongeveer vijf maanden heeft geduurd, omdat hij die gegevens op een cd had van de providers. Tijdens het onderzoek stuitte hij op cruciale momenten waarbij de getuige M. naar Merbia had gebeld. Volgens de getuige M. was Meriba op dat moment thuis bij hem. Hij heeft op twee verschillende nummers naar Mano gebeld namelijk een Digicel- en op een Telesur-nummer. De politie heeft op basis van een verklaring het tweede nummer van Meriba achterhaald. De verdachte Meriba ontkent dat het Digicel nummer aan hem toebehoort. De verdachte verklaarde dat hij een telefoon van wijlen Tob in bruikleen had die hij terug had gegeven.
Bellen binnenhuis
De getuige M. verklaarde dat hij het nummer van Meriba op zijn telefoon had opgeslagen onder de naam Mano. Hij belde altijd op dit nummer. De rechter vroeg de verdachte Meriba of hij zijn telefoongesprekken had doorgeschakeld op dat Digicelnummer. De verdachte kon zich dit gebeuren niet heugen. Er is wel belverkeer tussen de getuige M. en Meriba op het Digicel-nummer geweest en het bewijs is aanwezig in het dossier. De man vertelde dat Meriba op die bewuste dag rond 08.30 uur thuis bij hem was voor het bespreken van een vonnis over een rechtszaak. Frappant in deze is dat het tijdstip dat de getuige aangeeft, dat uit een telefoonuitdraai blijkt dat beide naar elkaar hadden gebeld. De vraag die de rechter en de officier stelden was waarom het nodig was om Meriba te bellen, terwijl hij thuis bij M. was. Hierop merkte de getuige M. op dat hij een grote woonkamer heeft en dat hij zich op dat moment kennelijk op de bovenverdieping bevond. Vanwege de afstand kan hij met Meriba hebben gebeld die op dat moment kennelijk beneden was. Het is normaal voor M. dat hij binnenhuis telefonisch communiceert met zijn huisgenoten. Uit het onderzoek blijkt dat de gesprekken door verschillende telecommasten zijn geregistreerd en kunnen M. en Meriba niet op zelfde locatie zijn geweest.
Tante geeft warme brassa aan Meriba
Voordat de rechter over zou gaan tot het verhoor van de derde getuige namelijk de wederhelft van M. werd de zitting voor enkele ogenblikken geschorst. Tijdens de schorsing heeft de echtgenote van M. de verdachte Meriba, die op dat moment zich in de beklaagdenbank bevond, een ‘brassa’ gegeven. Nadat de rechter de zitting had hervat verklaarde mevrouw M. dat Meriba meer bekend als Mano kind aan huis is bij haar. Meriba en haar echtgenoot hebben dagelijks contact vanwege hun werkrelatie. Op die bewuste dag van 9 november was Mano inderdaad in de morgen rond 08.30 uur thuis bij haar. Op dat moment was de getuige bezig met schoonmaakwerkzaamheden in verband met Divali. Zij liep naar binnen om water te halen en zag Mano binnen zitten.
Vriendin verschoont zich
De vierde getuige was Chanel, de vriendin van Meriba. Vanwege het feit dat zij een duurzame relatie heeft met de verdachte, heeft zij gebruik gemaakt van het verschoningsrecht. Zij besloot om geen verklaring af te leggen. De verdachten werden onder zware bewaking naar de zitting gebracht en zijn weer met dezelfde strenge bewaking afgevoerd.
De magistraat stelde deze zaak uit naar 22 juni. Op die dag wordt een van de verdachten als getuige gehoord. De verdachten blijven in politiearrest.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!