Ambassadeur Noorman blijft voorstaander IMF

Ambassadeur Noorman blijft voorstaander IMFVolgens Ernst Noorman, ambassadeur van Nederland in Suriname, is het goed dat Suriname naar het IMF is gestapt. Dit zei hij wederom tijdens de opening van de 22ste Handelsmissie gisteren in Royal Torarica. Met betrekking tot zijn standpunt ten aanzien van het IMF heeft de Nederlandse ambassadeur al heel veel kritiek over zich gekregen. “Het is nu tijd voor Suriname om naar het IMF te gaan.” Er zijn volgens Noorman haast geen andere opties meer. IMF is volgens hem ‘the last ressort’. Noorman stelt dat de economische crisis waarin Suriname is beland, los van de lage prijzen voor grondstoffen en andere oorzaken ook te wijten is aan het uitgavenbeleid door de regering gevoerd in goede tijden. “We kijken nu naar een devaluatie van 100%, inflatie van 46% en voor dit jaar en volgend jaar wordt er een negatief groeipercentage verwacht. Newmont zal dit jaar weliswaar operationeel worden, maar dit betekent ook dat velen afgevloeid zullen worden, die bij de constructiewerkzaamheden van de mijn betrokken waren. Het zijn harde tijden voor Suriname. Nu is Suriname naar het IMF toegestapt voor hulp.” Het IMF zal volgens de ambassadeur kunnen assisteren bij de hoognodige hervormingen in het land. De hervormingen die reeds zijn ingevoerd, zoals de verhoging van de energietarieven, zijn pijnlijk voor de bevolking, zegt Noorman maar de tarieven waren volgens hem te laag.
Noorman schetste aan de aanwezigen een positief beeld ten aanzien van het voornemen van de Surinaamse regering om te diversifiëren en ook met betrekking tot het op te richten Souvereign Wealth Fonds. Daarnaast sprak hij over fiscale hervormingen en verbetering van het business klimaat. Noorman gelooft er heilig in dat een crisis een goede gelegenheid biedt voor nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingskansen voor Suriname.
Meer dan 100 participanten uit Nederland, de Nederlandse Antillen, het Caraibisch gebied en Latijns Amerika hebben via de handelsmissie interesse getoond om zaken te doen in Suriname. “Zelfs de Chinese winkeliers vertrekken nu uit Suriname”, zei Noorman om aan te geven hoe ernstig de crisis is. Hij vroeg de aanwezigen in retorische zin of ze ondanks de slechte economische situatie toch nog geïnteresseerd waren in Suriname. “Never waste a good crisis”, was hierop wederom zijn devies, want juist nu zou Suriname interessant zijn voor investeerders en zakenlui.

error: Kopiëren mag niet!