‘CORRUPTIE en OVERBESTEDING hebben land op knieën gebracht’

‘CORRUPTIE en OVERBESTEDING heeft land op knieën gebrachtDOE-voorzitter Carl Breeveld benadrukte gisteren tijdens een persconferentie dat het land mede door corruptief handelen en overbesteding in de huidige situatie is beland. “Wanneer er op een verantwoorde manier bestuurd werd, wanneer er geen corruptie was, wanneer leiders hun verantwoordelijkheid hadden begrepen en op een correcte manier een uitgavenpatroon hadden ontwikkeld, waren wij niet in deze situatie.” Volgens Breeveld was hij de persoon die in 2013 ervoor pleitte om alle extra inkomsten in het Souvereign Wealth Fund te plaatsen zodat in tijden zoals nu de middelen konden worden ingezet om de nood te kunnen verlichten. “Het is niet gedaan en nu komt het niet naar boven, waardoor wij weer beginnen in te zien dat het noodzakelijk is.” Breeveld vindt dat een heleboel zaken binnen de regering beter kan dan nu. Dit, omdat alle partijen binnen de huidige coalitie in een absolute crisis zitten. DOE staat achter alle besluiten die haar minister, Reguilio Dodson, heeft genomen. Desondanks hangt een eventuele opzegging van de samenwerking met de NDP af van het partijcongres dat binnenkort zal worden gehouden. “DOE is nog steeds anders. Wat gebeurt, is dat het publiek nog niet meegaat met onze veranderingen. Wij begrijpen dat.” Deze stelling poneerde Marlyn Arron-Denz, ondervoorzitter van de partij. Volgens Denz kost verandering tijd en moeite.
Daling internationale grondstofprijzen niet boosdoener
De politicus benadrukte dat de financiële chaos inderdaad niet helemaal te maken heeft met de internationale ondergang van commidities, maar met hoe ‘wij ons geld besteed hebben’. Daarin zijn volgens hem heel veel verbeteringen nodig. De parlementariër vindt dat deze kwestie de komende tijden weer een belangrijke rol zal spelen bij de miljardenleningen die de regering bij de verschillende internationale financiële instellingen is aangegaan. “Wij zijn de eersten die zeggen: als er geld geleend wordt, zorg dan ervoor dat er correct wordt omgegaan met de gelden en dat inderdaad op de juiste transparante wijze verantwoording wordt afgelegd. Wij gaan niet mee met boeverij, corruptie en weet ik wat”, aldus de parlementariër.
Corruptie in skaliankwestie zette Dodson vast
Ook in de kwestie van de skalians heeft corruptie ervoor gezorgd dat vandaag de dag de zaken vrij zijn gegeven en de eigenaren volgens bepaalde regels verder mogen ‘dredgen’. De skalianhouders hadden een concessie om op het water te dredgen. Volgens Breeveld werd deze kwestie op den duur aan de procureur-generaal voorgelegd die op zijn beurt concludeerde dat de uitgegeven toestemming door de voorgaande minister op NH ervoor zou zorgen dat de staat miljoenen aan schadevergoeding aan de skalianhouders zou moeten betalen. “De mensen hadden een concessie in handen van de vorige mensen die daar op NH hebben gezeten (Jim Hok, Palu, red.). Op een gegeven moment dook het op en het was getekend”, aldus Breeveld.
FR

error: Kopiëren mag niet!